Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany vystavuje na veletrhu IDET 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany vystavuje na veletrhu IDET 2013

Počet shlédnutí: 1379

22.5.2013 • Dnes byl na brněnském výstavišti zahájen 12. ročník mezinárodního veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET 2013, kterého se v rámci expozice resortu Ministerstva obrany ČR účastní také Univerzita obrany. Univerzita do prezentace české armády přispěla dvěma pracovišti, jež představují výsledky vědecko-výzkumné činnosti UO. 

Hlavním mottem letošní prezentace resortu MO je 20. výročí vzniku Armády České republiky. Expozice MO v pavilonu P je dominantní součástí veletrhu IDET a je zaměřena na představení současných schopností AČR, působení české armády v koaličních operacích s využitím dnešní moderní výzbroje, techniky a nových technologií. Expozice také nabízí jedinečnou možnost srovnání techniky, výzbroje a výstroje, kterou používali čeští vojáci jak v době vzniku samostatné AČR, tak i v jednotlivých etapách jejího dvacetiletého vývoje až do dneška.   

Jedno z pracovišť Univerzity obrany, které provozuje Katedra vojenského managementu a taktiky Fakulty ekonomiky a managementu, prezentuje robotický prostředek UGV (4x4) pro taktické a monitorovací účely, experimentální vzorek bezdrátově řízené miniaturní lafety osobních zbraní a software pro řešení operačně taktických úloh. Katedra vojenského managementu a taktiky při vývoji prostředku UGV úzce spolupracuje s podnikem VOP CZ a výsledkem této kooperace je další robotický prostředek UGV TAROS FURBO 6x6, který si měli možnost prohlédnout ministři obrany ČR a SR v expozici VOP CZ s.p.

Při prohlídce systému FURBO 6x6 delegací v čele s ministry obrany ředitel VOP CZ Adolf Veřmiřovský ocenil spolupráci s Univerzitou obrany na tomto prostředku. „S Univerzitou obrany máme velmi dobrou spolupráci a společně řešíme zejména taktický robotizovaný senzorický a zbraňový systém,“ řekl ředitel Veřmiřovský. Zavedení těchto prostředků je plně v souladu s vývojovými trendy vyspělých armád světa, které se snaží robotickými systémy nahradit vojáka ve složitém operačním prostředí.   

Univerzita obrany dále prezentuje 3D vizualizační systém pro velitele a štáb brigády. Tento vizualizační systém rozšiřuje možnosti stávající prezentace informací Operačně taktického systému velení a řízení pozemních sil AČR o jejich zobrazení ve třech rozměrech. Systém tedy umožňuje vizualizaci reálného stavu na bojišti ve 3D. Projekt řeší příslušníci Katedry komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií.


Video:  UO na IDETu 2013 

 

Autor: Pavel Pazdera​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa