Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
8. dělostřelecký pluk „Slavkovský“ byl rozpuštěn

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

8. dělostřelecký pluk „Slavkovský“ byl rozpuštěn

Počet shlédnutí: 138

21.5.2013 • Ve dnech 15. – 16. května 2013 navštívil slavkovské bojiště slavný 8e Regiment Artillery „Austerlitz“ (8e RA). Tento pluk má více jak třísetletou historii a proslavil se v bitvě u Slavkova, za což mu Napoleon přidělil historický název „Austerlitz“. Tento pluk se proslavil v celé řadě dalších bitev a kampaní jako Friedland 1807, Sevastopol 1854-1855, Solférino 1859, Lorraine 1914, Verdun 1916, Soissonnais 1918, Severní Afrika 1956-1962.

Příslušníci Univerzity obrany, Katedry celoživotního vzdělávání, podplukovník v záloze Ing. Pavel Zona, Ph.D. a podplukovník Ing. David Čep provedli odřad pluku 60 důstojníků, poddůstojníků a mužstva bojištěm, muzeem na Mohyle míru a ve spolupráci s vedením zámku Slavkov, také nově připravovanou expozicí o bitvě u Slavkova.

Dne 16. května 2013 v 9 hodin velitel pluku, podplukovník Arnaud Richie, provedl slavnostní nástup pluku u Mohyly míru s přinesením bojové zástavy pluku a bojových praporů získaných za účast v bitvách a kampaních. Na tomto nástupu vzpomenul dlouhou historii dělostřeleckého pluku a jeho zásluhy pro Francii. Za Univerzitu obrany promluvil k pluku plukovník gšt. v záloze Ing. Pavel Zůna, MSS. Ph.D., který zdůraznil význam bitvy u Slavkova v historii Evropy. Uvedl, že příslušníci pluku mají tu čest být příslušníky tak slavného pluku a mají to privilegium říci, že uctili čest svého pluku svojí přítomností na bojišti.

V rámci reorganizace ozbrojených sil Francie je pluk po více jak třísetleté historii rozpouštěn a jeho standarty budou nadále uloženy v Muzeu Invalidovny.


Autor: Pavel Zůna​, foto: archív K111​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa