Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Za praxí přímo do Plzně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Za praxí přímo do Plzně

Počet shlédnutí: 113

16.5.2013 • V pondělí 6. května 2013 navštívili studenti prvního ročníku navazujícího magisterského studijního programu Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany Plzeň. Exkurze se zúčastnili studenti všech elektro-oborů v rámci předmětu Výkonové polovodičové měniče pod vedením kapitána doc. Ing. Jana Leuchtera, Ph.D. Cílem byla návštěva výrobního závodu Škoda Electric. 

Po překonání téměř pětihodinové cesty vlakem jsme dorazili do Plzně a vydali se do závodu Škoda Electric a.s., což je jeden z předních výrobců trakčních elektrických pohonů tramvají, lokomotiv, trolejbusů a jiných dopravních prostředků. Tento podnik navazuje na tradici Škoda z roku 1859. V roce 1919 byla sestavena první parní lokomotiva Škoda a v roce 1920 byl navržen první trakční motor. V prostorách závodu nám byla podrobně ukázána výroba trolejbusů a dále výroba trakčních čtyř-kvadrantových měničů s vysokonapěťovými IGBT tranzistory, např. pro více systémové elektrické lokomotivy Škoda 109E, která umožňuje dynamické brzdění na všech napájecích systémech.

Dále jsme mohli vidět výrobu měničů nejmodernější nízkopodlažní tramvaje „ForCity“, která představuje novou generaci moderních vozů v městské dopravě, kde každé kolo je poháněno vlastním synchronním motorem s permanentními magnety. Prakticky jsme se mohli přesvědčit, jak je důležitá přesnost a úroveň technologie. Cíleně jsme se zaměřili na obvody pulsních měničů, jež jsou náplní našeho studia v předmětu. Byli jsme též stručně seznámeni s výzkumem a vývojem této společnosti, která proniká se svými výrobky i na zahraničním trhu.

V odpoledních hodinách jsme navštívili pivovar Prazdroj. Provedla nás zde místní průvodkyně a seznámila nás s historií a výrobou plzeňského piva. Prezentace o výrobě byla velmi působivá a prostory pivovaru vskutku zajímavé. Navštívili jsme prostory, kde se pivo stáčí a plní do lahví či plechovek, dále malé místnosti se surovinami potřebné pro výrobu a nakonec sklepení, kde se pivo uchovává několik dní v sudech, aby se zachovala dávná tradice. A právě z těchto sudů jsme mohli decentně ochutnat nepasterizované pivo. Zde se nám podařilo získat nejen pár snímků z prostor pivovaru, ale i snímek s českými rychlobruslaři a s Martinou Sáblíkovou.

Další užitečnost této akce lze spatřovat i v aplikaci tzv. Teambuildingu do praxe během dlouhé cesty vlakem: „Praxe studentů je ideální nástroj k zlepšení vztahů v kolektivu a slouží k zefektivnění komunikace celého pracovního vztahu mezi učitelem a studentem. Tímto bychom rádi poděkovali děkanovi Fakulty vojenských technologií plukovníkovi doc. Ing. Liboru Dražanovi, CSc. za podporu,“ říká vedoucí exkurze kapitán Leuchter. Tato jednodenní exkurze se nám podařila po všech stránkách, počasí nám celkem přálo a výkonovou elektroniku jsme tak mohli vidět plně v praxi.

 

Autoři: Jiřina Polcrová, Jan Leuchter, foto: archiv

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa