Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Vzpomínáme na stíhacího pilota RAF Zdeňka Škarvadu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Vzpomínáme na stíhacího pilota RAF Zdeňka Škarvadu

Počet shlédnutí: 569

16.5.2013 • V sobotu 11. května 2013 zemřel ve věku 95 let veterán druhé světové války brigádní generál ve výslužbě Zdeněk Škarvada. Generál Škarvada byl v roce 2007 jako bývalý pilot 310. československé stíhací perutě RAF patronem čtvrtého ročníku budoucích pilotů vojenského letounu na Univerzitě obrany.

Zdeněk Škarvada se narodil se 8. listopadu 1917 v Olešnici na Českomoravské vysočině. Po vyučení absolvoval v letech 1935-1937 základní pilotní výcvik ve Škole pro odborný dorost letectva, která fungovala při Vojenském leteckém učilišti v Prostějově. Po vyřazení narukoval do čs. branné moci. Po stíhacím výcviku, až do nacistické okupace, létal u stíhací letky 47. Leteckého pluku 4 v Pardubicích.

Dne 8. června 1939 ilegálně překročil hranice do Polska a následně se na čs. konzulátu v Krakově přihlásil do řad čs. zahraničního odboje. Na poslední chvíli rezignoval z transportu do Francie a 29. července 1939 vstoupil do polského letectva. Zde byl zařazen k Centru Wyszkolenia Lotnictwa Nr. 1 na letišti Deblin. Zúčastnil se polsko-německé války jako letec a následně padl do zajetí postupující Rudé armády. Po dlouhém pobytu v sovětské internaci byl společně s většinou čs. vojáků z internace vyreklamován a 14. července 1940 odplul z Oděsy (přes Istanbul, Port Said, Suez, Bombay a Kapské Město) do Velké Británie. V Liverpoolu se vylodili 27. října 1940.

Dne 11. listopadu 1940 byl přijat do RAF VR v hodnosti Sergeant (četař). Po dokončení britského bojového výcviku byl 17. července 1941 zařazen jako operační pilot u 310. čs. stíhací peruti RAF. Při hlídkovém letu nad mořem v okolí ostrovů Scilly dne 4. února 1942 vyskočil z porouchaného Spitfiru. Zbytek války strávil v německém zajetí.

Po osvobození zajateckého tábora britskými jednotkami odletěl zpátky do Velké Británie a po skončení války byl povýšen do hodnosti podporučíka. Letecky repatriován do ČSR byl 18. srpna 1945. I nadále sloužil u čs. vojenského letectva. Nejprve sloužil u Leteckého pluku 10 v Praze-Kbelích. Rozhodl se setrvat v armádě jako důstojník z povolání a od 30. dubna 1947 pak působil jako instruktor ve Vojenské letecké akademii v Hradci Králové. Sloužil zde až do 1. srpna 1950, kdy byl z politických důvodů, v rámci další vlny poúnorových čistek v armádě, přeložen do zálohy jako štábní kapitán letectva.

V následujících letech pracoval převážně v manuálních profesích, a to především v hornictví na Ostravsku. V rámci rehabilitace byl povýšen nejprve 1. září 1965 do hodnosti majora v záloze a následně 6. října 1966 do hodnosti podplukovníka v záloze. V rámci celoplošných polistopadových rehabilitací západních letců byl 28. října 1990 povýšen do hodnosti plukovníka v záloze a o deset roků později byl dekretem prezidenta Václava Havla povýšen do hodnosti brigádního generála v záloze.

Generál Zdeněk Škarvada dne 6. března 2007 propůjčil studijní skupině 24-4PIL své jméno – „Skupina generála Škarvady“ – a životní heslo „Keep Floating“. Tímto heslem, volně přeloženým jako „Nikdy to nevzdávej“, kterým se celý svůj život řídil, chtěl sám přispět k motivaci dnešního „leteckého dorostu“.

Poslední rozloučení s generálem Zdeňkem Škarvadou proběhne v úterý 28. května 2013 v Ostravě.


Autor: Pavel Pazdera​, PhDr. Jiří Rajlich, VHÚ Praha, foto: archiv UO a VHÚ

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa