Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Den vítězství oslavili vojenským pochodem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Den vítězství oslavili vojenským pochodem

Počet shlédnutí: 340

13.5.2013 • Oslavy Dne vítězství mohou mít různé podoby. V Baldovci na území Moravského krasu si v sobotu 11. května 2013 výročí konce druhé světové války připomnělo přes tisíc účastníků vojenského pochodu. Třetí vojenský pochod ČR, který uspořádalo Sdružení absolventů vojenských škol ve spolupráci s Univerzitou obrany, odstartoval první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Miroslav Žižka. 

„Ani okamžik jsem neváhal s přijetím záštity nad touto akcí. Je chvályhodné, že pořadatelé potřetí přichází s touto aktivitou a že jste se zde sešli v tak hojném počtu. Připomenete si výročí osvobození naší vlasti a uděláte také něco potřebného pro svoji kondici,“ řekl na zahájení generálmajor Miroslav Žižka. Ten rovněž zdůraznil rozrůstající se zahraniční účast. Z celkového počtu 1056 účastníků bylo 77 ze zahraničí, a to z Francie, Německa, Polska, Rakouska, Rumunska, Slovenska a Velké Británie.

Pochod se uskutečnil v délce 26, 34 a 40 kilometrů, a to v kategoriích For Fun (běžný účastník pro zábavu) nebo Sportsman (běžec, který se chtěl v délce 40 km umístit na výsledkové listině). Svojí účastí na trase 10 kilometrů myšlenku akce podpořili také veteráni a rodiny s dětmi. Pochodu se zúčastnili především příslušníci české armády a aktivních záloh, které neodradil ani vytrvalý déšť. Například z Univerzity obrany se pochodu zúčastnilo kolem osmdesáti studentů. Mezi účastníky byli také příslušníci dalších ozbrojených složek, například Policie ČR nebo Vězeňské služby. Nechyběli ani civilní občané.

„Na trati čekalo na účastníky občerstvení v podobě balené vody, ovoce a sladkostí. Nepředvídatelné počasí tento rok připravilo pro všechny takzvané průzkumácké počasí. V kategorii Sportsman zvítězil četař Štefan Hovorka, který 40 kilometrů v členitém terénu uběhl za tři hodiny a čtyřicet čtyři minuty,“ uvedl ředitel akce nadporučík David Kachlík ze 102. průzkumného praporu Prostějov.

Třetí vojenský pochod byl pořádán u příležitosti 68. výročí ukončení druhé světové války v Evropě a akce vhodným způsobem doplnila všechny pietní vzpomínky u památníků. Pro účastníky byla připravena pamětní medaile se stužkou a dekret. Toto ocenění obdržel každý, kdo dorazil až do cíle.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Daniel Píša - www.milpictures.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa