Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Oslavy výročí konce války v Brně

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Oslavy výročí konce války v Brně

Počet shlédnutí: 362

13.5.2013 • V těchto dnech si celý svět připomíná 68. výročí ukončení druhé světové války. Také v Brně se konalo několik akcí, jejichž cílem bylo uctít památku obětí doposud největšího globálního konfliktu v dějinách lidstva. Oslav Dne vítězství se účastnil i vědecko-pedagogický sbor UO, studenti a další příslušníci Univerzity obrany.

Památku bojovníků za svobodu si Univerzita obrany připomněla již 7. května slavnostním nástupem, který se uskutečnil v kasárnách Šumavská před památníkem hrdinů druhého odboje. S projevem ke Dni vítězství vystoupil rektor-velitel Univerzity obrany, který vzpomněl na všechny protifašistické bojovníky, kteří v průběhu války a okupace s nasazením života přispěli k osvobození naší země.

V brněnských Žabovřeskách uctili památku padlých na Burianově náměstí, a také tradičně na Kounicových kolejích, které za války sloužily jako věznice a popraviště gestapa. Den vítězství tam za účasti studentů a zástupců Univerzity obrany oslavili spolu s představiteli města a kraje také veteráni. Pietní akt se uskutečnil 8. května v 10 hodin dopoledne.

Ve čtvrtek 9. května dopoledne se konal vzpomínkový akt na Ústředním hřbitově v Brně. Památce obětí 2. světové války se poklonili představitelé města Brna, Jihomoravského kraje, politických, občanských i vojenských organizací, včetně Univerzity obrany. Přítomni byli také zástupci ruského a ukrajinského konzulátu v Brně. Po slavnostním položení věnců a přednesu básní vykonal pravoslavný kněz aktu panychidu, tzn. bohoslužbu za zemřelé.

Pietního aktu se zúčastnil také zástupce rektora Univerzity obrany a velitel posádky Brno plukovník gšt. Josef Trojan, který pronesl krátký slavnostní projev, v němž podotkl, že hrdinství a odvaha všech, kteří v řadách armád protihitlerovské koalice nasazovali životy za naši svobodu, nebudou nikdy zapomenuty. „Kvalita ozbrojených sil je ovšem nerozlučně spojena s rozvíjením hrdinských tradic spjatých s bojem za svobodu této země,“ řekl plukovník gšt. Trojan a dodal, že přední místo v tomto směru zaujímají právě tradice bojů 2. světové války.

 

Autor: Markéta Malá​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa