Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Prezident jmenoval rektora-velitele UO do hodnosti brigádního generála

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Prezident jmenoval rektora-velitele UO do hodnosti brigádního generála

Počet shlédnutí: 481

9.5.2013• Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval 8. května 2013 rektora-velitele Univerzity obrany Bohuslava Přikryla do hodnosti brigádního generála. Tradičního ceremoniálu jmenování nových generálů se zúčastnila řada významných hostů, mezi jinými předseda Senátu PČR Milan Štěch, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, arcibiskup pražský Dominik Duka, ministr obrany Vlastimil Picek, náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel a další.

Současně byli do hodnostního sboru generálů zařazeni brigádní generálové Ladislav Jung, zástupce velitele společných sil – velitel pozemních sil a Milan Schulc, náčelník Vojenské policie. Do hodnosti generálmajora byli povýšeni Milan Kovanda, ředitel Vojenského zpravodajství a Ján Gurník, velitel společných sil.

Prezident republiky Miloš Zeman generálům pogratuloval a v krátkém proslovu vyjádřil potěšení nad tím, že Armáda ČR je veřejností pozitivně vnímána. Ocenil také zapojení českých vojáků do integrovaného záchranného systému a účast v zahraničních misích. "Víte, že zastávám názor, že s mezinárodním terorismem se má bojovat daleko od našich hranic, aby nevnikl i do naší republiky. (...) Jsem rád, že plníte svoji úlohu v Afghánistánu a těším se, až tam naše vojáky navštívím. Jsem rád, že Vláda ČR a Parlament ČR na základě shody vládní koalice a podstatné části opozice vyslala naši misi do Mali pro boj s islámskými teroristy a věřím, že vaše jmenování pro vás bude novým podnětem, abyste dále již tak vysokou prestiž české armády zvyšovali. Ještě jednou blahopřeji."

Za generály promluvil generálmajor Ján Gurník, jenž Miloši Zemanovi poděkoval za důvěru. Jmenování on a jeho kolegové vnímají jako impulz pro další práci. "Slibuji vám za všechny generály, že uděláme vše, abychom úkoly plnili co nejlépe a abychom Českou republiku reprezentovali dobře jak doma, tak i v zahraničí."


Životopis rektora-velitele Univerzity obrany.


Video z jmenování generálů: army.cz​ 


Autor: Vladimír Šidla, foto: Olga Haladová, army.cz

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa