Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany oslavila Den vítězství

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany oslavila Den vítězství

Počet shlédnutí: 688

7.5.2013  • ​​​​​​Za konec druhé světové války v Evropě se všeobecně považuje kapitulace německých vojsk v květnu 1945, která vstoupila v platnost dne 8. května ve 23:01 hodin středoevropského času. Státní svátek ustanovený nejen v ČR, je oficiálně nazýván „Den vítězství“, respektive „Den osvobození od fašismu“, a Univerzita obrany si jej připomněla slavnostním nástupem. Uskutečnil se v úterý 7. května 2013 v kasárnách Šumavská před památníkem hrdinů druhého odboje.

Nadcházející 68. výročí konce druhé světové války si připomněli rektor plukovník prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D, zástupce rektora plukovník gšt. Ing. Josef Trojan, prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník prof. Ing. Martin Macko, CSc., prorektor pro vzdělávání a záležitosti studentů prof. RNDr. Zdeněk Zemánek, CSc., ředitel Centra tělesné výchovy a sportu plukovník Mgr. Petr Hanák, ředitel Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení plukovník doc. Ing. Zdeněk Skaličan, CSc., děkan Fakulty ekonomiky a managementu plukovník Ing. Vladan HOLCNER, Ph.D., děkan Fakulty vojenských technologií plukovník doc. Ing. Libor DRAŽAN, CSc. a další vědeckopedagogičtí pracovníci UO. Na vzpomínkovém nástupu byli přítomni také studenti Univerzity obrany, včetně zahraničních posluchačů UO, a další hosté.

S projevem ke Dni vítězství vystoupil rektor-velitel Univerzity obrany, který vzpomněl na všechny protifašistické bojovníky, kteří v průběhu války a okupace s nasazením života přispěli k osvobození naší země. „Jsme hrdi na to, že se ani český a slovenský lid doma s Mnichovským diktátem a později s nacistickou okupací a vznikem klerofašistického Slovenského štátu nesmířil a zapojil se po boku široké mezinárodní koalice do boje proti fašismu a tím i do boje za osvobození naší vlasti,“ řekl plukovník Přikryl a připomněl, že v průběhu domácího i zahraničního odboje a v důsledku perzekucí ze strany okupantů zahynulo na 360 tisíc československých občanů.

Rektor-velitel UO rovněž zdůraznil, že slavnostní setkání by mělo vybídnout k zájmu o tyto významné kapitoly historie naší země a nenechat je ustupovat do pozadí naší paměti, neboť šlo o události zásadního významu. Globálního vojenského konfliktu se zúčastnilo 64 zemí se dvěma miliardami lidí, tedy asi 80 % z celkového počtu lidstva. Shromáždění příslušníků Univerzity obrany zakončil slavnostní pochod, pořádaný u příležitosti 68. výročí konce 2. světové války, která se stala s více než 60 miliony obětí dosud největším a nejvíc zničujícím válečným střetnutím v dějinách lidstva.

 

Ke stažení: Rozkaz ministra obrany ke Dni vítězství


Autor: Markéta Malá​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa