Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Osvobození Plzně za účasti Univerzity obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Osvobození Plzně za účasti Univerzity obrany

Počet shlédnutí: 423

7.5.2013 • V prvním květnovém víkendu proběhla v Plzni v relaxačním parku za obchodním centrem Plaza další, v pořadí již třetí prezentační akce zaštítěná Ministerstvem obrany ČR pod názvem „Týden s armádou 2013“. Armáda se tak připomněla široké veřejnosti v rámci tradičního výročí osvobození Plzně americkou armádou s názvem Slavnosti svobody, které probíhaly od pátku 3. května do pondělí 6. května 2013.
Za obchodním centrem Plaza tak byla k vidění ukázka vojenské historické techniky, výstroje a výzbroje, ukázky ze života vojenských historických i současných táborů v co nejreálnější podobě ve všech detailech, jako byly oblečení, polní kuchyně, ošetřovna, umývárna, trafika, plot s dobovými plakáty, hrané scénky, apod. Atmosféru května 1945 tak návštěvníci nasávali plnými doušky.
Univerzita obrany se na celé akci podílela v sobotu 4. května, kde jsme měli za cíl otestovat znalosti těch nejodvážnějších žáků, kteří se zapojili do soutěžní hry „Osvoboď Plzeň“. Soutěž byla určena pro žáky osmých a devátých základních tříd a prvního a druhého ročníku středních škol. Do soutěže se přihlásilo celkem devět pětičlenných týmů, jež plnily spoustu náročných úkolů.
Jedním z úkolů, který si připravil pro soutěžící nadporučík Josef Časar, student doktorského studijního programu Katedry systémů PVO, bylo soutěžní klání v sestavení balancujícího robota na dvou kolech, který se využívá ke zkoumání různých druhů podvozků, a to nejen pro vojenské účely. „Žáci měli na složení robota limit třicet minut a musím říct, že všechny týmy to zvládly do dvaceti minut a dokonce tam byl i tým, který složil robota za necelých osm minut, což byl vynikající výsledek, který mě mile překvapil“ uvedl nadporučík Časar. „Bylo vidět, že někteří studenti se v dané oblasti velmi dobře orientují. Děti byly do plnění úkolu tak nadšené, že z jejich radostných pokřiků, když jsem otestoval po složení robota jeho funkce, a vše fungovalo jak má, byla vidět nefalšovaná radost. Je pro mne velkou odměnou vidět, jak výsledky vlastní práce někoho potěší.“
Mimo soutěžní disciplínu si připravila Univerzita obrany pro zájemce i doprovodný program, ve kterém si mohli kolemjdoucí vyzkoušet taktický simulátor VBS2, užívaný ve vojenském výcviku k simulaci bojové činnosti. „Bylo vidět, že dnešním dětem počítače žádný problém nedělají“, uvedl rotný Milan Lenc, student pátého ročníku modulu Vševojskový velitel, který koordinoval obsluhu taktického simulátoru.
O tom, že o Univerzitu obrany je obrovský zájem, svědčila zejména neustávající řada diváků mající za cíl vyzkoušet si práci na taktickém simulátoru nebo zkusit štěstí ve složení balancujícího robota. Nechyběli samozřejmě ani zájemci o informace směřující ke studiu na naší jediné vojenské vysoké škole v České republice.
 
Autor: Roman Hanzlík​​​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa