Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Měření s malým radiolokačním pátračem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Měření s malým radiolokačním pátračem

Počet shlédnutí: 224

6.5.2013 • Dne 3. 4. 2013 absolvovali studenti třetího ročníku oboru Radiolokace Fakulty vojenských technologií pod vedením pana Ing. Františka Dvořáčka praktické měření v terénu s malým radiolokačním pátračem.

Malý radiolokační pátrač slouží k odhalení elektronických prostředků protivníka. Je to vlastně jednoduchý průzkumný pátrač určený pro pozemní jednotky k zjištění nejen pozemních radiolokátorů. U zjištěných cílů dále umožňuje určit směr na zářič a parametry signálu zájmového cíle a na základě těchto parametrů identifikovat o jaký druh a typ, v našem případě, radiolokátoru se jedná. Na základě těchto výstupů lze definovat nebezpečnost tohoto zařízení pro vlastní jednotky.



U malého radiolokačního pátrače se využívá pomalého vyhledávání v azimutu, které je prováděno mechanickým natáčením přijímací antény do zájmového azimutu a rychlého vyhledávání v kmitočtu, kdy v daném azimutu pátrači postupně přepínáme všechny rozsahy a tím zjistíme kmitočet, na kterém zařízení v tomto azimutu vysílá. Následuje zjištění opakovacího kmitočtu a je využíváno i zvukového poslechu ze sluchátka, které je součástí soupravy. Tento způsob měřené je proveden i na ostatních stanovištích a výstupem je určení směru, typ cíle a vyhodnocení jeho nebezpečnosti. Podobného principu využívá i stanice dálkového dosahu, která je taktéž ve výzbroji AČR.

Úkolem studentů bylo ze tří vyvýšených stanovišť pomocí malého radiolokačního pátrače zachytit přesnou polohu radiolokátorů v okolí Brna. Měření předcházela důkladná příprava. Studenti pomocí dostupných zdrojů předem zjišťovali, jaké cíle se v okolí Brna nachází a jejich základní parametry, podle kterých by bylo možné cíle na místě identifikovat – rychlost otáček antény, frekvenční pásmo, opakovací kmitočet.

Po příjezdu na první stanoviště (vysílač Hády) určili studenti přesné souřadnice stanoviště, následně prozkoumali přítomnost cílů v určeném směru a v jednotlivých kmitočtových pásmech. Poté provedli zaměření a identifikaci zjištěných zdrojů signálu. Stejný postup uplatnili i na zbylých dvou stanovištích (kopce Žuráň a Santon). Naměřené údaje zanesli do mapy, určili přesnou polohu zjištěných zdrojů signálu a porovnali naměřené vlastnosti zdrojů s teoretickou přípravou. V následujících dnech obě skupiny přednesly prezentaci zjištěných výsledků. Podařilo zachytit a odhalit polohu a parametry radiolokátorů na letišti Brno - Tuřany a v Sokolnici u Brna.

I přes nepříznivé meteorologické podmínky (sníh, silný vítr, nízké teploty), které měření komplikovaly, bylo pro studenty toto praktické zaměstnání přínosem. Ověřili si teoreticky získané znalosti v reálném prostředí s reálnými cíli a získali cenné zkušenosti. V průběhu měření si všichni vyzkoušeli jak přímé zaměřování cílů pomocí akustického signálu, tak určování azimutu pomocí buzoly a rychlé zapisování hlášených hodnot.

Autoři: Iva Smotlachová, Stanislav Vaněk , foto: Lukáš Makovec​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa