Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany na cvičení v Rakousku

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti Univerzity obrany na cvičení v Rakousku

Počet shlédnutí: 153

2.5.2013 • Ve dnech 14. – 19. dubna 2013 se šest studentů prvního ročníku navazujícího magisterského studia zúčastnilo kurzu leadershipu pořádaného Vojenskou akademií Marie Terezie v rakouském Vídeňském Novém Městě (Wienner Neustadt) a později pak ve výcvikové oblasti okolo města Feldbach. Leadership Training MODULE E „Attack“, byl zaměřen, jak již název napovídá, zejména na problematiku rozhodovacího a plánovacího procesu velitele roty při vedení ofenzivních činností rotním úkolovým uskupením.

Již 14. dubna, chvíli po příjezdu na vojenskou akademii, byli studenti seznámeni s výstrojí a výzbrojí potřebnou k výcviku včetně radiostanic a pravidly radiokomunikace, připravili si mapové soulepy a veškerý materiál potřebný k výcviku.

Cílem celého výcviku bylo, aby se studenti naučili aplikovat základní principy ofenzivních činnosti v rámci rozhodovacího a plánovacího procesu velitele mechanizované roty. Vrcholné zaměstnání proběhlo 18. dubna, kdy na základě vydaného bojového nařízení (FRAGA) velitele praporního úkolového uskupení, měli studenti za úkol realizovat úplný rozhodovací a plánovací proces včetně analýzy situace, tvorby a výběru variant činnosti a samotné vyhlášení bojového rozkazu velitele roty. V průběhu realizace naplánované varianty činnosti byly instruktory distribuovány jednotlivé imaginární i hrané incidenty, inspirované praktickými zkušenostmi instruktorů. Studenti se museli vypořádat s dopravní nehodou civilního vozidla blokujícího komunikaci, dopravní nehodou vlastního vozidla se zraněním, nastřelením jednotky protivníkem, řešením situací souvisejících s kontaktem s civilním obyvatelstvem, přivoláním vzdušné podpory (Close Combat Air, CCA) a mnoha dalšími incidenty, které se postupně stávaly náročnějšími.

Převážná většina incidentů byla cvičícím předána formou hlášení podřízené jednotky s využitím radiové stanice, následně studenti dostali časový limit (zpravidla ne delší než sedm minut) a na diktafon, který byl klíčovým prvkem tohoto výcviku, museli nahrát simulovanou radiokomunikaci a rozkazy podřízeným jednotkám k tomu, aby splnili stanovený úkol. Některé incidenty byly typu „Face to Face“, kdy do jednotlivých rolí byli opět vtaženi i jednotliví vedoucí zahraničních účastníků ze Švédska a České republiky.

Výcvik byl rakouskou stranou ukázkově zorganizovaný, všichni instruktoři byli skvěle připraveni a za zmínku stojí i fakt, že všem studentům plnícím jednotlivé úkoly dávali okamžitě zpětnou vazbu (vyhodnocovali jejich řešení). Studenti Univerzity obrany v žádném případě nezapadli do šedi a velice aktivně se podíleli na plnění úkolů, o čemž svědčí i fakt, že všichni kurz úspěšně absolvovali a rtn. Bc. Petr Urban, společně s rtn. Bc. Markem Štorkem, byli velice vysoce hodnoceni svými instruktory. Za skvělou reprezentaci Univerzity obrany jim jistě patří dík.

Detailnější vyhodnocení je možné stáhnout zde​.


Autor: Jan Drozd

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa