Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příslušníci 25. kurzu Generálního štábu navštívili významná velitelství sil NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Příslušníci 25. kurzu Generálního štábu navštívili významná velitelství sil NATO

Počet shlédnutí: 107

2.5.2013 • Ve dnech 15. – 19. dubna 2013 příslušníci 25. KGŠ navštívili zahraniční pracoviště národních představitelů působících ve strukturách NATO a EU. Postupně prošli velitelství sil NATO a Velvyslanectví České republiky při EU v Bruselu, vrchní velitelství aliančních sil v Evropě (Supreme Headquarter Allied Powers Europe, SHAPE) v Monsu a velitelství společných sil (Hedquarters of Joint Force Command, HQ JFC) v Brunssumu.

V průběhu návštěvy byli příslušníci kurzu přijati velvyslancem Václavem Bálkem, M.A. zástupcem ČR v politickém a bezpečnostním výboru EU. Příslušníci kurzu byli seznámeni s rozhodovacími procesy na politicko-strategické úrovni v EU a vzájemnými vztahy mezi EU a NATO.

Společně s generálmajorem Ing. Jiřím Balounem, Ph.D., MSc, vedoucím vojenského zastoupení při NATO a EU, vystupoval i Jiří Šedivý, M.A., Ph.D., velvyslanec ČR při NATO.

Jedním z mnoha probraných témat bylo udržení dynamiky a interoperability při snižování rozpočtu především u evropských zemí. Navazovala témata a následné diskuse týkající se Společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU, Společné bezpečnostní a obranné politiky EU. Další okruhy otázek se zabývaly úlohou Vojenské sekce stálé delegace při NATO a EU, zastoupení vojenských a civilních expertů ve výborech, komisích, pracovních skupinách NATO.

Samostatnou kapitolou byla diskuse týkající se aktuálních operací pod záštitou EU a operací řízených NATO. Neméně důležité bylo seznámení se s dotazníkem obranného plánování EU Military Capabilities Questionnaire (MCQ) 2013, který vychází z dotazníku NATO Defence Planning Capability Survey (DPCS) 2013 a je upraven pro potřeby EU.

Následující den byli příslušníci kurzu přijati národním zastupitelem ČR v SHAPE (Alianční velitelství pro operace) generálmajorem Ing. Čestmírem Tesaříkem.

I na tomto pracovišti byla diskutována témata z oblasti operačního plánování na strategické úrovni, proces aktivace a certifikace Sil reakce NATO (NATO Response Force, NRF) a další témata týkající se působnosti a organizační struktury tohoto velitelství.

Na závěr příslušníci kurzu navštívili alianční velitelství společných sil v Brunssumu (Joint Force Command, JFC) v Holandsku. Zde byli seznámeni příslušníky mezinárodního štábu JFC nejen s jeho strukturou, úkoly, rolí a schopnostmi tohoto velitelství, ale i s jeho budoucími úkoly.

Příslušníkům kurzu se v poměrně krátkém časovém úseku potvrdily vědomosti získané během výuky a mohli tak bezprostředně prodiskutovat témata týkající se nejen procesu rozhodování a řízení v EU a NATO.

 

Autor: David Čep​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa