Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Pozvánka na výstavu Operace ANTHROPOID

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Pozvánka na výstavu Operace ANTHROPOID

Počet shlédnutí: 1365

2.5.2013 • Od 2. května 2013 je ve vestibulu Fakulty ekonomiky a managementu v Kounicově ulici k vidění výstava Operace ANTHROPOID, která mapuje nejtěžší období nacistické okupace českých zemí a současně jednu z nejslavnějších událostí našich novodobých vojenských dějin. Výstavu pořádají Univerzita obrany a Vojenský historický ústav Praha.

Je dopoledne 27. května 1942 a černý Mercedes 320 C řízený SS-Oberscharführerem Johanesem Kleinem sjíždí z pražských Kobylis Kirchmayerovou ulicí. Červená standarta říšského protektora na pravém blatníku a poznávací značka vozu SS-3 prozrazují, kdo sedí na předním sedadle vedle řidiče. SS-Obergruppenführer Reinhard Heydrich jede ze svého letního sídla v Panenských Břežanech. Má před sebou důležitou cestu. Již dlouho se mu nedostalo osobního pozvání k Adolfu Hitlerovi. O tom, že do cíle své cesty již nikdy nedorazí, rozhodují dva muži. Je 10.35 hodin a vůz zpomaluje v ostré zatáčce do ulice V Holešovičkách.

Rotmistr Jozef Gabčík skáče před automobil a v rukou se mu objevuje samopal STEN, který má v následujících vteřinách zasypat Heydricha smrtonosnou dávkou. V ktickém okamžiku samopal selhává. Na řadu přicházejí návyky získané ve výcvikových kurzech SOE. Rotmistr Jan Kubiš vytahuje z aktovky jednu z připravených speciálních bomb. Kubiš hází bombu naučeným spodním obloukem směrem k vozu zastupujícího říšského protektora. Ale bomba míjí cíl.

Kdyby explodovala uvnitř vozu, nemohl by Heydrich vyváznout. Kubišovi se v té chvíli možná promítají slova z hodnocení vystaveného v STS 25: „V praxi s výbušninami pomalý.“ Bomba exploduje nad stupátkem před pravým zadním kolem. Výbuch proráží karoserii, vyvrací pravé dveře, a jinak zdánlivě nic. Oba prchající parašutisté již neví, že malý kus karoserie prorazil pravé přední sedadlo a spolu s částmi čalounění učinil z 27. května 1942 jeden z nejvýznamnějších dní v našich novodobých dějinách. Dne 4. června 1942 v půl osmé ráno Reinhard Heydrich umírá na celkovou sepsi organismu.

Úspěšné provedení operace ANTHROPOID – atentátu na zastupujícího říšského protektora generála Reinharda Heydricha – představovalo čin v dějinách evropského odboje naprosto výjimečný. Heydrich zcela právem zaplatil vlastním životem za rozpoutaný krvavý teror, za vědomé promyšlené zločiny spáchané na českém národě. Měl v úmyslu jej nejprve zbavit intelektuální elity a později, kombinací genocidy a postupného poněmčení, jej připravit o vlastní identitu a posléze jej vysídlit ze střední Evropy. Útok proti němu byl vojenskou akcí, která před celým světem demonstrovala, že český národ se nikdy nesmířil s okupačním režimem.

Pracovníci Vojenského historického ústavu Praha jsou autory 16 velkoplošných panelů, na nichž se mohou návštěvníci blíže seznámit pomocí historických dokumentů a fotografií s jedním z nejtěžších období českého národa za druhé světové války. Od jeho počátků až po vraždění nevinných občanů, kteří pomáhali parašutistům.

Výstava je volně přístupná do 31. května 2013, v pracovní dny od 8 do 18 hodin.

Autor: Pavel Pazdera​, foto: ČTK a VÚA

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa