Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se prezentovala v Kyjově

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se prezentovala v Kyjově

Počet shlédnutí: 1014

30.4.2013 • V pátek 26. dubna 2013 vyvrcholila v Kyjově na náměstí před městskou radnicí další prezentační akce zaštítěná Ministerstvem obrany ČR pod názvem „Týden s armádou 2013“. Tato akce, určená zejména žákům základních a studentům středních škol z regionu Kyjovska, měla za cíl seznámit širokou veřejnost s postavením a úkoly současné Armády ČR v naší společnosti.

Univerzita obrany se akce zúčastnila již ve středu 24. dubna v kyjovském Kulturním domě ukázkou využití výpočetní techniky při simulaci bojové činnosti. „Pro děti jsme připravili speciální soutěž pro dvě družstva s využitím počítačového programu taktického simulátoru VBS2 za řízení podplukovníka Jaroslava Kozůbka z Fakulty ekonomiky a managementu,“ uvedl podplukovník Vladimír Šidla, mluvčí Univerzity obrany. „Úkolem soutěžících týmů je zmocnit se speciální techniky v  prostředí neznámého ostrova“. Děti byly nadšené a z jejich výkonů bylo znát, že s počítači jsou na tom mnohem lépe než například v technice poskytování první pomoci. Probíhající děj napínavé soutěže mohli diváci ze základních škol sledovat na velkém plátně a povzbuzovat přitom své týmy. Zájem byl tak obrovský, že se žákům vůbec nechtělo zpět do školních lavic a soutěžící museli přidat ještě jedno soutěžní kolo.

V pátek do Kyjova zavítali příslušníci z Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov, kteří zde prezentovali kolový obrněný transportér Pandur a vozidlo Dingo. Zástupci ze 74. lehkého motorizovaného praporu Bučovice vyčlenili ke statickým ukázkám lehké obrněné vozidlo Iveco a Land Rover 130 sanita, které poté využili k dynamické ukázce základního ošetření raněného v poli.



Příslušníci Vojenské policie Olomouc představili ve statické expozici vozidlo Land Rover Discavery 3 a motocykl BMW. V dynamické ukázce poté předvedli zásah pohotovostního oddělení se speciálně cvičenými psovody z Vojenské policie, při které cvičení psi v jednom úkolu pomohli zpacifikovat a zadržet pachatele a v dalším úkolu vystopovali zavazadlo, ve kterém se nacházely drogy, jako je marihuana a hašiš. Příslušníci Krajského vojenského velitelství Brno se zde snažili těm nejmenším přiblížit zábavnou formou armádu a starší zájemce seznámili například s činností jednotek Aktivních záloh.

Na tak rozsáhlé akci nechyběli samozřejmě ani zástupci z Univerzity obrany, kteří pojali tento úkol velmi zodpovědně a pro diváky si tak připravili spoustu zajímavých ukázek. Studenti UO prezentovali ukázky z výcviku taktické skupiny COMMANDOS a boje z blízka MUSADO MCS. Atmosféra byla velmi akční, a to především ve chvíli, kdy studenti pod vedením podplukovníka Zdeňka Flasara předvedli epizodu znázorňující osvobození rukojmí z rukou teroristů. Kapitán Tomáš Novohradský představil se studenty bojové umění v praktických ukázkách dvojic.

V prezentačním stanu UO nechyběl ani střelecký trenažér, pomocí kterého si mohli zájemci vyzkoušet střelbu z laserové pistole na cíl. Pro odvážnější byla připravena například rozborka a zborka samopalu vzor 58 nebo moderní útočné pušky CZ 805 BREN. Mnozí byli velmi překvapeni zejména tím, co vše má naše armáda ve výzbroji, ale i tím, co všechno dokáží příslušníci Armády ČR. Bylo vidět, že lidé odcházeli do svých domovů plni dojmů a zážitků ze skvělé podívané.


Fotogalerie: 

  Prezentace UO na Týdnech s armádou v Kyjově​​


Autor: Roman Hanzlík​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa