Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zajímavá exkurze ve firmě RAMET

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Zajímavá exkurze ve firmě RAMET

Počet shlédnutí: 678

29.4.2013 • V úterý 23. dubna 2013 se studenti třetího ročníku bakalářského studia Fakulty vojenských technologií, obor Radiolokace zúčastnili odborné exkurze do firmy RAMET a.s. v Kunovicích. Firma RAMET se zaměřuje na výrobu pasivních a aktivních radiolokačních systémů.

Kromě přistávacích a přehledových radiolokátorů vyrábí RAMET také policejní měřiče rychlosti vozidel, pulzně řízené napájecí zdroje, meteoradar a mnoho dalších výrobků. Společnost vlastní ojedinělou technologii měření anténních systémů. Měřící polygon je určen pro měření anténních systémů ve vzdálené zóně. Umožňuje měření ve frekvenčním pásmu 0,2 až 20 GHz do hmotnosti 4500 kg a to na vzdálenost 70 nebo 1024 m. Pro měření anténních systémů v blízké zóně slouží anechoická komora o rozměrech 11,1 m x 7,4 m x 6,9 m, která umožňuje měření kmitočtu v rozsahu 30 MHz – 40 GHz a kontrolní měření elektromagnetické kompatibility.

Studenty Univerzity obrany firmou provedl technický ředitel společnosti Mgr. Vladimír Vencel. Nejdříve proběhla prezentace firmy a seznámení s jednotlivými produkty. Studenti se seznámili se způsoby testování jednotlivých anténních systémů. Dále pak proběhla ukázka simulačního programu, který je firmou vyvíjen a kde studenti mohli vidět, jak probíhá detekce a zaměřování polohy cíle.

Součástí exkurze byla také prohlídka výrobních prostor. Studenti mohli vidět, jak se vyrábí radar od podstavce až po tvarování anténního systému a jak probíhá jeho testování. V anechoické komoře si studenti vyzkoušeli její odstínění na signálu mobilního telefonu a dozvěděli se, jak se měří vyzařovací charakteristiky objektů v komoře.

Poslední částí exkurze byl odjezd na odloučené pracoviště a prohlídka měřícího polygonu. Studenti měli možnost vystoupat na jednu z měřících věží, prohlédnout si její zařízení a ukázku reálných anténních charakteristik.

Autor: Iva Smotlachová​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa