Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nejstarší válečný veterán oslavil 105 let

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nejstarší válečný veterán oslavil 105 let

Počet shlédnutí: 370

26.4.2013 • 100 let je magická hranice věku, kterou překročí málokdo. Válečnému veteránovi Stanislavu Spáčilovi z Křenovic u Slavkova se to nejenom podařilo, ale dokonce už jubilejní stovku překonal o pět let. Své narozeniny oslavil za účasti vojenských i civilních osobností ve čtvrtek 25. dubna 2013.

Nejstaršímu veteránovi přijeli do Křenovic popřát zástupce rektora Univerzity obrany plukovník gšt. Josef Trojan, velitel Velitelství výcviku – Vojenské akademie Vyškov plukovník gšt. Ján Kožiak, ředitel Krajského vojenského velitelství Brno plukovník Luděk Lacina, ředitelka Krajského úřadu Jihomoravského kraje Věra Vojáčková, starosta obce Křenovice Jaromír Konečný a dále delegace Klubu českého pohraničí, Československé obce legionářské a zástupci Projektu ČsOL Péče o válečné veterány.

„Velmi si vážím vaší osobní odvahy, občanské statečnosti a vlasteneckého přesvědčení, které jste prokázal v boji za osvobození naší republiky v letech 2. světové války,“ řekl plukovník gšt. Trojan, který oslavenci popřál hodně zdraví a rovněž mu předal blahopřejný list. Stanislav Spáčil za Protektorátu Čechy a Morava prováděl odbojovou činnost a jen tak tak unikl zatčení. Gestapo si pro něj přišlo dokonce do nemocnice, kde ležel po vážném pracovním úrazu. Odbojáře zachránila sestřička, která zalhala, že zemřel.

Starosta obce během přípitku vyzval oslavence, aby se za dva roky ucházel o křeslo v zastupitelstvu obce. Nebylo by to poprvé. Již v minulých volbách se válečný veterán stal vůbec nejstarším kandidátem komunálních voleb. Nakonec však neuspěl. „Kdyby ale některý ze zastupitelů odstoupil, Spáčil získá křeslo. Je totiž prvním náhradníkem. Přestože byl na kandidátce své strany poslední, občané jej hodně kroužkovali,“ prozradil starosta Křenovic. Stanislav Spáčil by zřejmě pozici v zastupitelstvu neodmítl. „Ani teď bych se tomu nebránil, kdyby mě někdo chtěl na kandidátku,“ podotkl oslavenec.

Spáčil ve svých 105 letech chodí stále sám bez hole či berličky a ruce se mu netřepou, když drží sklenici. Jeho dcery si přesto na oslavě posteskly, že už není tak čilý jako před nedávnem. „Ještě loni se sám dokázal dopravit do Slavkova a také do Brna, teď už by to nezvládl. Ale letos na jaře se ještě pokoušel jezdit na kole. Bohužel spadl. Nic se mu sice nestalo, ale už raději nechceme, aby kolo užíval,“ svěřila se jeho dcera Vladimíra Spáčilová, která rovněž popsala, jak její otec tráví svůj den. Rád si posedí na zahrádce, když je hezky, a také se dívá na televizi. Sleduje zprávy a baví ho i sportovní pořady, především fotbal, který sám hrával. „Znal jsem se osobně s olympioniky Ladislavem Váchou a Aloisem Hudcem. Váchu v roce 1943 zatklo gestapo a pak brzo zemřel,“ řekl Spáčil, který si období druhé světové války stále ještě živě pamatuje.

Autor: Markéta Malá​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa