Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Specialisté z VGHMÚř Dobruška při praktické výuce studentů vojenské geografie a meteorologie

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Specialisté z VGHMÚř Dobruška při praktické výuce studentů vojenské geografie a meteorologie

Počet shlédnutí: 683

24.3.2013 • Dne 23. dubna 2013 studenti druhého ročníku vojenského bakalářského studia oboru vojenská geografie a meteorologie FVT absolvovali praktickou výuku předmětu geodézie spolu se specialisty Oddělení geodetického zabezpečení Střediska geodézie, fotogrammetrie a monitoringu Vojenského geografického a hydrometeorologického úřadu v Dobrušce.

Společné zaměstnání studentů a specialistů z Dobrušky, které bylo plánováno již delší dobu, mělo dva základní cíle. Hlavním z nich bylo seznámit studenty s nejnovější geodetickou technikou zavedenou do AČR, jejím použitím a metodami měření. Druhým cílem zaměstnání bylo zaměření bodů cvičného bodového pole a určení souřadnic bodů ve státních geodetických referenčních systémech WGS 84, ETRS a S-JTSK. Při měření studenti zaměřili metodami GNSS vektory mezi základními body sítě, které budou v budoucnu využity jako základna pro astronomická měření. Zbývající body byly zaměřeny kinematickou metodou s využitím sítě CZEPOS a terestrickými metodami (protínání z úhlů a délek).

Studenti zaměstnání hodnotili velmi kladně a aktivně se zapojili do měření i do diskuse se specialisty, kteří mají za sebou i několik zahraničních misí na Balkáně a v Afghánistánu. Všechny měřické práce byly prováděny stejnými postupy, které jsou využívány při geodetickém zabezpečení AČR na území České republiky, nebo v zahraničních operacích.


Autor: Martin Hubáček

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa