Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany na cvičení za Severním polárním kruhem

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti Univerzity obrany na cvičení za Severním polárním kruhem

Počet shlédnutí: 291

22.4.2013 • Ve dnech 3. – 10. března 2013 se dva studenti 2. ročníku magisterského studia, rot​​mistr Bc. Petr Homola a rotmistr Bc. Milan Lenc, zúčastnili kurzu pořádaného stockholmskou Královskou akademií obrany. Kurz byl zaměřen na vedení bojových operací v arktických a subarktických podmínkách.

Kurzu se mimo švédských kadetů Královské akademie obrany účastnili kadeti rakouské Vojenské akademie Marie Terezie ve Vídeňském Novém Městě a skupina důstojníků německé, rakouské a belgické armády. Dne 4. března se skupina cvičících letecky přepravila na místo cvičení v okolí městečka Kiruna, které se nachází 150 km severně od Severního polárního kruhu. Po přistání je přivítalo poměrně chladné počasí s teplotou – 16 °C. V té době ještě cvičící netušili, že to je byl nejteplejší den z celého pobytu za Severním polárním kruhem.

Za účelem metodického provedení cvičení byli cvičící rozděleni do pracovních týmů (syndikátů), kde jeden tým byl tvořen dvěma českými studenty a dvěma rakouskými a čtyřmi švédskými kadety. Hlavním cílem prvního dne cvičení bylo seznámit se důkladně s úkolem, který byl před cvičící postaven. Ti měli za úkol ve funkci velitele mechanizované roty provést útok na podporu sil napadeného sousedního státu. Další den obdrželi druhý úkol, který byl nepoměrně složitější, a to zplánovat z pozice velitele pěšího praporu posíleného o jednu mechanizovanou rotu vedení boje na zdrženou v délce 6 dní. K tomu měli určeno pásmo vedení boje na zdrženou v šířce 30 km a hloubce 70 km. „Po prvotním vyslechnutí úkolu od nadřízeného v nás zavládlo zděšení, že nejsme schopni tento úkol proti nepřátelské mechanizované divizi splnit“ konstatoval rotmistr Lenc.

I přes úvodní zděšení z časové a prostorové náročnosti přijatého úkolu se postupem času ukázalo, že charakter terénu a počasí činí ze zpevněných komunikací klíčový prostor a nepřítele lze usměrňovat do požadovaných směrů. Na základě zjištěných omezení průchodnosti terénů, byli studenti Univerzity obrany schopni po 5 dnech plánování a rekognoskací terénu byli schopni na závěrečném brífinku úspěšně obhájit svůj plán boje na zdrženou i v tak extrémních podmínkách a s nedostatkem sil. Obhajobu plánu realizovali před skupinou švédských důstojníků, kteří operační podmínky v daném prostoru velmi dobře znali.

Celý kurz probíhal v anglickém jazyce a byl obohacen o mnoho přednášek z ženijní problematiky, kde jako nejzajímavější přednášku lze uvést způsoby ničení komunikací a využití zamrzlých vodních ploch k přesunu jednotek. Na odbornou vojenskou terminologii po celou dobu kurzu dohlížel kapitán z britské královské armády. Teploty se přes den pohybovaly okolo – 20 °C, tedy kromě posledního dne, kdy rtuť teploměr vystoupala až k úrovni – 30 °C.

Oba studenti UO zároveň společně konstatovali, že kurz byl pro ně velikým přínosem jak po odborné, tak i jazykové stránce a vřele jej doporučili i dalším studentům magisterského navazujícího studia studijního oboru Vojenský management.


Autoři: Milan Lenc, Petr Homola​, foto: autoři​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa