Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Budoucnost PVO a její závazky k NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Budoucnost PVO a její závazky k NATO

Počet shlédnutí: 665

22.4.2013 • Ve dnech 17. a 18. dubna 2013 proběhl na půdě Univerzity obrany Brno již čtrnáctý ročník konference protivzdušné obrany organizovaný Katedrou systémů PVO. Jejím tématem byla „Budoucnost PVO a její závazky k NATO“. Záštitu nad konferencí převzal zástupce náčelníka Generálního štábu generálmajor Ing. Bohuslav Dvořák a ředitel Sekce plánování sil MO brigádní generál Ing. František Mičánek.

Konference se zúčastnili jak představitelé řídících složek ministerstva obrany, tak svazků a útvarů Vzdušných sil AČR, Velitelství výcviku - Vojenské akademie Vyškov a příslušníci akademické obce Univerzity obrany. Za významnou lze rovněž považovat participaci 13 firem obranného průmyslu a opětovnou účast tří zahraničních subjektů. Celkem bylo přítomno 98 účastníků a zaznělo 23 příspěvků.

Jednání konference vycházelo ze základních strategických dokumentů rozvoje AČR v aplikaci zejména na pozemní segment protivzdušné obrany. Přes velmi limitující současné a zejména budoucí možnosti rozvoje byly hledány cesty k udržení, resp. rozvinutí klíčových schopností PVO.

Tematicky se konference dotýkala role taktického letectva AČR jako prvku protivzdušné obrany, zabezpečení průzkumu vzdušného prostoru v rámci ČR i ve prospěch jednotek v zahraničních misích, funkcionality systémů C4I a C4ISR, perspektivních směrů rozvoje protiletadlového raketového vojska a ekonomiky výcviku – využití simulátorů.

Za pozitivní rys konference PVO 2013 lze rozhodně označit skutečnost, že veškerá formální i neformální jednání byla vedena v konstruktivním, kolegiálním a otevřeném duchu, čímž tradičně přispěla k prohloubení, respektive navázání kontaktů napříč všemi úrovněmi společenství příslušníků VzS a participujících subjektů průmyslové sféry, a to na národní i mezinárodní úrovni.

V průběhu měsíce května bude zpracován „Sborník anotací“ (s přílohou v podobě elektronické prezentace), který bude následně doručen participantům.

Autor: Miroslav Krátký​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa