Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Slavnostní udělení Ceny rektora za vědeckou práci

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Slavnostní udělení Ceny rektora za vědeckou práci

Počet shlédnutí: 477

18.4.2013 • V rámci zasedání Vědecké rady Univerzity obrany byla ve středu 17. dubna 2013 slavnostně předána Cena rektora za vědeckou práci v loňském roce. Major doc. Ing. Petr Františ, Ph.D., vědeckopedagogický pracovník Katedry komunikačních a informačních systémů Fakulty vojenských technologií, obdržel ocenění za soubor prací v oblasti 3D vizualizace. 

Major Petr Františ a major Jan Hodický vymysleli unikát, který nemá ve světě obdoby – ovládání taktických 3D map pouhými gesty těla. Velitel se pohybuje před projekčním plátnem, na kterém je zobrazena mapa bojiště, a díky speciálnímu čidlu může celý tento systém ovládat jen pohybem rukou. Systém je atraktivní také z důvodu využití spotřební elektroniky, což z něj dělá velmi levnou záležitost. Zájem o tuto převratnou novinku projevily i britské ozbrojené složky.

Na dubnovém zasedání vědecké rady byla přítomným představena také strategie Univerzity obrany v oblasti výzkumu, vývoje a inovací v letech 2014–2020. „Tato strategie byla široce diskutována mezi vedoucími pracovníky univerzity, v rámci grémia i kolegia rektora a bude dále projednávána. Jedná se o dlouhodobou strategii, o cestu, jíž bychom chtěli na poli vědy dále jít,“ uvedl předseda vědecké rady plukovník prof. Ing. Bohuslav Přikryl, Ph.D., rektor-velitel UO. Strategii představil prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník prof. Ing. Martin Macko, CSc., přičemž projednávání a diskuzi byl přítomen i 1. zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Ing. Miroslav Žižka.

Dalším obsahem jednání vědecké rady bylo řízení ke jmenování profesorem, a to s doc. MUDr. Petrem Pazdiorou, CSc. z Ústavu epidemiologie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni v oboru Hygiena, preventivní lékařství a epidemiologie. Docent Pazdiora ve svém vystoupení přesvědčivě prokázal svoji vědecko-odbornou a pedagogickou erudici a na základě tajného hlasování vědecké rady bude prezidentu republiky cestou ministra obrany ČR předložen návrh na jeho jmenování profesorem.

Na programu dubnového zasedání Vědecké rady bylo také projednání návrhu hodnotící komise k zahájenému řízení ke jmenování profesorem podplukovníka doc. Ing. Stanislava Floruse, CSc., z Ústavu ochrany proti zbraním hromadného ničení UO v oboru Ochrana vojsk a obyvatelstva, a také habilitační řízení s Dr. Ing. Adamem Pawelczykem, akademickým pracovníkem Katedry inženýrství povrchů, katalýzy a koroze Ústavu anorganické technologie a minerálních hnojiv Chemické fakulty Vratislavské polytechniky v Polsku.  Členové vědecké rady diskutovali rovněž o prodloužení doby platnosti doktorského studijního programu „Ochrana vojsk a obyvatelstva“.

 

Autor: Markéta Malá, foto: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa