Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Zasedání sněmovního výboru pro obranu na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Zasedání sněmovního výboru pro obranu na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 106

11.4.2013 • Univerzitu obrany ve středu 10. dubna 2013 navštívili v rámci svého výjezdního zasedání členové Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. Kromě samotných poslanců přicestovala do Brna také delegace Ministerstva obrany v čele s ministrem Vlastimilem Pickem.

Na dubnovém výjezdním zasedání nechyběl předseda Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny PČR Jan Vidím a tři místopředsedové – Ludmila Bubeníková, Jana Černochová a Alexandr Černý.  Poslanci v rámci třídenního výjezdního zasedání nenavštívili pouze Univerzitu obrany, ale i podniky zabývající se vývojem a výrobou obranné a bezpečnostní techniky na jižní Moravě, například Meoptu Systems v Přerově nebo Českou zbrojovku v Uherském Brodě.

V úvodu zasedání, které se konalo v Síni vědecké rady, seznámil rektor-velitel Univerzity obrany plukovník  Bohuslav Přikryl přítomné členy výboru s posláním univerzity v systému přípravy vojenských profesionálů Armády České republiky. Rektor také představil novou vzdělávací strategii Univerzity obrany, jejímž jádrem budou nové studijní programy u Fakulty ekonomiky a managementu a Fakulty vojenských technologií a aktualizované studijní programy u Fakulty vojenského zdravotnictví uskutečňované od akademického roku 2014/2015. „V souvislosti s přijetím nové vzdělávací strategie plánujeme transformaci kateder, bude redukován jejich počet a upravena struktura. Již nyní probíhá reorganizace hospodářsko-správního úseku školy a jeho centralizace do organizačního prvku kvestury,“ prohlásil rektor-velitel.

V rámci rozpravy předseda výboru pro obranu Jan Vidím ocenil prezentované záměry managementu školy a označil je jako „ambiciózní“. Ministr obrany Vlastimil Picek ocenil spolupráci univerzity s mnoha zahraničními vzdělávacími institucemi. „UO má dobře nastartováno, budu ji maximálně podporovat,“ řekl ministr Picek. Poslanci Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny PČR se mimo jiné zajímali o to, za jakých okolností studenti Univerzity obrany mohou případně odejít do civilu. „Mohou odejít, když si odslouží závazek, který odpovídá ceně vzdělání. Na počátku studia podepisují kontrakt, a když studium nedokončí a neodslouží příslušné roky v armádě, vrátí státu poměrnou část vynaložených nákladů,“ řekl rektor Bohuslav Přikryl a dále zdůraznil, že téměř 100 procent absolventů univerzity nalezne uplatnění v praxi u vojenských útvarů. „Přijmeme jen tolik studentů, kolik armáda poptává,“ vysvětlil rektor-velitel.

Na závěr zasedání prezentoval prorektor pro vědeckou a expertní činnost plukovník Martin Macko a další vědeckopedagogičtí pracovníci přítomným poslancům a delegaci z ministerstva aktuální výsledky vědecko-výzkumné a inovační činnosti na univerzitě, včetně ukázky praktických výsledků v dané oblasti. Členové výboru si mohli prohlédnout např. robotický chemický prostředek UGV, tříkomorový autoinjektor, 3D vizualizační systém pro velitele a štáb brigády nebo pasivní optoelektronický dálkoměr.

Autor: Markéta Malá, foto: Pavel Pazdera​​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa