Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
U Sokolova bojovali za svobodné Československo

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

U Sokolova bojovali za svobodné Československo

Počet shlédnutí: 278

11.3.2013 • Společnost Ludvíka Svobody spolu s Vojenským historickým ústavem, Národním archivem a Sdružením zahraničních vojáků při Českém svazu bojovníků za svobodu připravila na pondělí 8. dubna 2013 v Domě armády Praha konferenci věnovanou 70. výročí prvního bojového vystoupení 1. československého polního praporu v SSSR u Sokolova. Zajímavé a poučné rozpravy se zúčastnili také studenti Univerzity obrany.

Konferenci zahájila čestná předsedkyně Společnosti Ludvíka Svobody profesorka Zoe Klusáková-Svobodová, dcera armádního generála Ludvíka Svobody. Se svými příspěvky vystoupili například docent Jozef Bystrický z Vojenského historického ústavu v Bratislavě, dr. Jindřich Marek z VHÚ v Praze, nebo dr. Nikolaj Ručkin, vědecký pracovník charkovského muzea. O mimořádně zajímavém tématu, tedy zajatcích od Sokolova, hovořil historik dr. Miroslav Brož. Úlohu žen v bojích u Sokolova zase otevřela Mgr. Alena Vitáková.

Pozvání na konferenci přijal také náměstek ministra obrany pro personalistiku Ing. Michael Hrbata. Ten připomněl, že pod velením tehdejšího podplukovníka Ludvíka Svobody začala v městečku Buzuluk výstavba prvního československého polního praporu. V červenci 1942 již byla jednotka kompletní a schopná bojového nasazení. Dne 30. ledna 1943 opustil ešalon číslo 22904 buzulucké nádraží. V sedmašedesáti vagonech odvážel československé dobrovolníky k jejich prvnímu bojovému střetnutí. „Cílem bylo Sokolovo. Osudy příslušníků jednotky byly velmi pestré,“ zdůraznil náměstek Hrbata a vysvětlil, že mnozí jen krátce před tím prošli peklem gulagu, jiní prchali před holocaustem, další měli za sebou dramatický útěk z protektorátu.

„Není dobré, když pojmy vlastenectví a národní cítění jako by s plynoucím časem bledly a ztrácely na svém významu. Příběhy veteránů od Sokolova jsou si v mnohém podobné. Nehraje v nich roli národnost, věk, či politické přesvědčení,“ uvedl Michael Hrbata a pokračoval: „Ti lidé tehdy neměli pocit, že jejich činy jsou zvláštní, mimořádné a hrdinské. Brali je jako samozřejmost, protože jinak jednat nemohli.“

Mnozí z vystupujících se shodli na skutečnosti, že závěry konference k tak významné události, jakou byla bitva u Sokolova před sedmdesáti lety, jsou dodnes živé a mají co říci současné generaci. Mohlo by se zdát, že sedmdesát let už je dlouhou dobou na to, aby si z ní současnost brala příklad. Opak je pravdou, protože láska k vlasti, pro kterou šli vojáci na válečných frontách umírat, je na pořadu dne stále.

Autor: Pavel Pazdera

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa