Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany se ctí prezentovali své dovednosti na cvičení AMOK 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti Univerzity obrany se ctí prezentovali své dovednosti na cvičení AMOK 2013

Počet shlédnutí: 236

4.4.2013 • Ve dnech 27. a 28. března 2013 se ve Zlíně uskutečnilo cvičení pod názvem „AMOK 2013“ se zaměřením na řešení krizové situace. Iniciátorem cvičení byla zlínská střední odborná škola ochrany osob a majetku (SOŠ OOM). Postupně byly do realizace cvičení vtaženy složky Policie České republiky (PČR), Městské policie Zlín a studenti Univerzity obrany (UO) pod vedením pplk. Zdenka Flasara z katedry vojenského managementu a taktiky.

Pro studenty UO bylo cvičení o jeden den delší, protože již 26. března v dopoledních hodinách provedli teoretickou přípravu žáků SOŠ OOM v oblasti topografické přípravy, s důrazem na práci s mapou a orientaci v terénu. Celé odpoledne potom prakticky připravovali žáky SOŠ OOM na předpokládané činnosti cvičení druhého a třetího dne. S použitím airsoftových zbraní byly procvičeny základní taktické činnosti, jako přesun týmu pokrytým a členitým terénem, působení v nestabilní oblasti s předpokládaným střetnutím se znepřátelenými osobami apod. Na několika praktických pracovištích byly předvedeny ukázky související s přežitím v přírodě např. rozdělávání, udržování a přenášení ohně, příprava stravy, získávání a filtrování vody, výroba a použití improvizovaných zbraní.

Dne 27. března byl v dopoledních hodinách proveden zásah příslušníků PČR vůči ozbrojeným pachatelům v prostorách SOŠ OOM. Část ozbrojených osob byla v souladu námětem cvičení vytlačena z prostorů školy do zalesněného prostoru severně od Zlína. Na území zhruba 5 km čtverečních probíhaly do časných ranních hodin následujícího dne duely mezi žáky SOŠ OOM a studenty UO s využitím airsoftových zbraní (včetně vzetí zajatců a jejich základní vytěžení).

Za řízení PČR bylo celé dopoledne dne 28. března zaměřeno na taktiku propátrávání prostoru. Pod námětem ztracení 6 žáků SOŠ OOM byl vytvořen řídící štáb PČR, který měl k dispozici 4 hlídky PČR na koních, psovody se psy a zhruba 30 policistů, kteří společně s žáky SOŠ OOM a studenty UO vytvořili 3 rojnice a propátrávaly stanovené úseky terénu.

Celé zaměstnání potvrdilo několik základních skutečností:

  • účastnící se studenti UO jsou velmi dobře odborně, fyzicky i psychicky připraveni na podobné náročné úkoly,
  • studenti UO se velmi dobře zhostili i „pedagogických“ úkolů v rámci bezprostřední přípravy žáků SOŠ OOM na plnění úkolů cvičení AMOK 2013,
  • studenti UO si svým celkovým přístupem k plnění úkolů a vystupování po celou dobu cvičení získali respekt jak mezi žáky SOŠ OOM, tak i úctu ostatních účastníků cvičení,
  • příslušníci UO byli schopni přímo v průběhu cvičení ovlivňovat pozitivní výsledky tohoto zaměstnání připomínkami a radami.

Po ukončení cvičení byly vedoucím cvičící skupiny UO na Krajské ředitelství PČR ve Zlíně zaslány náměty a připomínky k dalšímu zkvalitnění práce účastnících se složek.

 

Autor: Jaroslav Kozůbek, Zdeněk Flasar​, foto: studenti UO

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa