Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Návštěva studentů vojenské školy z Egypta

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Návštěva studentů vojenské školy z Egypta

Počet shlédnutí: 1550

26.3.2013Na žádost úřadu přidělence obrany Egyptské arabské republiky navštívila ve dnech 6. a 7. března 2013 Univerzitu obrany v Brně skupina šesti studentů pátého ročníku Vysoké vojenské technické školy v Káhiře pod vedením brigádního generála Gamala Abdelmonem Aly Kamara. Pobyt v České republice byl naplánován péčí egyptské ambasády na celý týden, z čehož 2 dny byly věnovány Univerzitě obrany.

Program návštěvy na Univerzitě obrany byl zahájen ve středu 6. března 2013 v 8,00 přivítáním prorektorem pro marketing a vnější vztahy profesorem Ing. Rudolfem Urbanem, CSc. Po přivítání vedoucí Oddělení vnějších vztahů Univerzity obrany podplukovník RSDr. Vladimír Šidla, CSc. hosty seznámil s obecnými informacemi o České republice a Jihomoravském kraji a poté představil Univerzitu obrany.

V doprovodu proděkana pro vnější vztahy a rozvoj Fakulty vojenských technologií Univerzity obrany plukovníka doc. Ing. Vlastimila Malého, CSc., následovaly ukázky několika vybraných kateder, kde si účastníci vyslechli v anglickém jazyce informace o úkolech a možnostech kateder a měli možnost se podívat i na učebně-výcvikovou základnu kateder.

Postupně navštívili katedru letectva, kde byl průvodcem major Ing. Tomáše Pecháček a Ing. Michaela Borůvky, katedru strojírenství v doprovodu kapitána Ing. Davida Kusmiče, Ph.D., katedru komunikačních a informačních systémů prezentovanou majorem doc. Ing. Petrem Františem, Ph.D. a na závěr prvního dne katedru systémů protivzdušné obrany za vedení plukovníka doc. Dr. Ing. Alexandra Štefka.

Druhý den byl věnován katedře letecké a raketové techniky (prof. Ing. Pavel Konečný, CSc.), katedře leteckých elektrotechnických systémů (mjr. Ing. Petr Bojda, Ph.D.) a zbraní a munice (pplk. Ing. Roman Vítek, Ph.D.). Velké nadšení na posledně jmenovaném pracovišti vzbudila přítomnost profesora Popelínského, který se podělil s návštěvou o své vzpomínky z doby působení československých odborníků v Egyptě, a především fakt, že se osobně znal s velitelem káhirské školy maršálem Selimem, jehož jméno nese právě tento studentský ročník.

Během návštěvy se studenti ptali poměrně hodně a otázky mířily na konkrétní odbornou problematiku. Bylo znát, že se jedná o výjimečné studenty, což egyptská strana avizovala. Při loučení jak studenti, tak především oba generálové srdečně děkovali plk. Malému a vyjádřili velkou spokojenost s programem a průběhem návštěvy, především ukázkami kateder, během nichž si často mohli některé výsledky vědeckovýzkumné práce vyzkoušet a doslova ohmatat.

 

Autor: Stanislav Poráň

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa