Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Historik a studenti Univerzity obrany v Mahenově divadle

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Historik a studenti Univerzity obrany v Mahenově divadle

Počet shlédnutí: 126

28.3.2013 • Na Malé scéně brněnského Mahenova divadla v diskusním pořadu „S Kristiánem na téma Byl Josef Švejk dobrý voják?“ vystoupil 26. března 2013 docent František Hanzlík z Fakulty ekonomiky a managementu Univerzity obrany. K hostům režiséra a autora pořadu Kristiána Chalupy patřili také Dang Viet Anh z Vietnamu a podplukovník Stephane Guy Kayser z Francie. Kayser na UO absolvuje Kurz Generálního štábu a Viet Anh se vzdělává na Fakultě vojenských technologií.

V úvodu dvouhodinového divadelního pořadu přečetla herečka Mahenovy činohry Jana Štvrtecká humornou povídku Kristiána Chalupy s názvem Eskorta, a dále byl pořad koncipován jako zábavná diskuze, prokládaná happeningy a hudebními čísly. Jak název napovídá, hosté se zaobírali i hlavní postavou nejznámějšího románu Jaroslava Haška.  „Švejk je u nás hodně oblíbený, mně ovšem není příliš sympatický. Dávám přednost nadporučíku Lukášovi,“ podotkl Chalupa, který v pořadu se svými hosty s nadsázkou řešil kupříkladu, zda měl Josef Švejk dostat modrou knížku nebo zda by dokázal mluvit brněnským hantecem.

Docent Hanzlík, který se zabývá problematikou poválečného vývoje v Československu, zvláště obdobím let 1945 až 1950, představil divákům Mahenovy činohry své publikace. Hovořil především o generálu Josefu Buršíkovi, a generálmajorech Richardu Tesářikovi a Antonínu Sochorovi, kteří byli za hrdinství v bitvě o Kyjev vyznamenáni titulem Hrdina Sovětského svazu. Poúnorový režim všechny tři vynikající důstojníky krutě postihl. Kvůli protikomunistickým postojům byl Tesařík v 50. letech z armády propuštěn, Buršík odsouzen za velezradu a Sochor zemřel po automobilové nehodě, přičemž se spekuluje o atentátu. Podplukovník Stephane Guy Kayser a Dang Viet Anh z Vietnamu diskutovali s Chalupou především o studiu na Univerzitě obrany a systému vzdělávání v jejich zemích. Diváci ocenili jejich výbornou znalost češtiny i smysl pro humor. Dále vystoupil ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša, režisér Martin Vadas, či bavič Jan Hlaváček.

Pořad „S Kristiánem na téma…“ se koná na Malé scéně Mahenova divadla každý měsíc, a to již třetím rokem. Hosty jsou vždy zajímavé osobnosti – ministři, spisovatelé, zpěváci, špičkoví sportovci, lékaři atd. Chalupa je autorem několika knih, v lednu letošního roku vydal soubor povídek s názvem „Ministři, kulisáci a podkomouši“. Kromě své spisovatelské dráhy působil Chalupa dlouhá léta také jako novinář, mluvčí a poradce předsedy ÚOHS a získal prestižní cenu za dobrou komunikaci této instituce.

Autor: Markéta Malá, foto: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa