Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Hydrologie v praxi

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Hydrologie v praxi

Počet shlédnutí: 77

27.3.2013 • Tak jako každý rok vyráží studenti druhého ročníku oboru vojenská geografie a meteorologie Fakulty vojenských technologií na praktické zaměstnání z hydrologie. 

Po zkušenostech z předchozích let, kdy jaro na Moravě bylo více než suché, jsme letošní zaměstnání plánovali na konec března, kdy se dají očekávat větší průtoky z tajícího sněhu. Meteorologické podmínky, které 26. března 2013 panovaly, ale také nebyly optimální, teplota pohybující se v rozmezí -3,5°C až 1°C, mírný východní vítr a sněhová pokrývka kolem 10 cm.

Přesto anebo právě proto byla příprava na zaměstnání, které se konalo na řece Oslavě, velmi důsledná a studenti se snažili splnit všechny stanovené úkoly co nejlépe. Cílem zaměstnání bylo vyzkoušet si v praxi různé metody měření a hodnocení hydrologických charakteristik vodního toku. Studenti tak v průběhu zaměstnání měřili rychlost proudění vody v jednotlivých říčních profilech pomocí různých metod, zaměřovali profily vodního toku a celého koryta řeky, mapovali vodní tok včetně přilehlých břehů a v neposlední řadě se starali i o své vlastní přežití v nepříznivých meteorologických podmínkách.

Z ohlasů studentů bylo vidět, že je zaměstnání baví, i když by ho raději měli v měsíci červnu. Výsledky jednotlivých měření byly částečně zpracovány na místě a zbývající zpracují studenti v následujících dnech. Nabyté dovednosti mohou studenti v budoucnu využit v praxi při mapování vodních toků, zpracování topografických a speciálních map, predikci vodních stavů, ale i pro přípravu a vyhodnocení území před stavbou mostů, přívozových přepravišť a dalších dočasných i trvalých vodních staveb.

 

Autor: Martin Hubáček

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa