Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Skončilo mezinárodní logistické cvičení FOURLOG 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Skončilo mezinárodní logistické cvičení FOURLOG 2013

Počet shlédnutí: 342

26.3.20132 Ve dnech 11. až 23. března 2013 probíhalo mezinárodní logistické cvičení FOURLOG 2013, které začalo ve Vídni, pokračovalo v Budapešti a vyvrcholilo v Brně. Jednalo se o společné cvičení vybraných studentů logistiky vojenských vysokých škol České republiky (Univerzita obrany), Rakouska (Austrian Armed Forces Logistics School) a Maďarska (National Public Service University).

Cvičení bylo zaměřeno na poskytování logistické podpory v rámci mezinárodní mírové operace a bylo tradičně členěno na tři části. V rámci rakouské části cvičení byli studenti seznámeni s námětem cvičení. Studenti, rozdělení do mezinárodních syndikátů, samostatně plnili stanovené úkoly k pochopení námětové části cvičení. Posuzovali schopnosti plnění logistické podpory mechanizovaného praporu v rámci jednotek mnohonárodní brigády. Hodnotili rizika mající vliv na realizaci logistické podpory v průběhu plnění úkolů mírové operace.

Dalším významným úkolem, plněným v rámci cvičení, byly ukázky rozmístění logistických prvků a výstavba a fungování kontrolního místa v rámci prostoru rozmístění roty logistiky. Studenti ve vojenském výcvikovém prostoru v Grossmittelu prakticky procvičovali postup kontroly vozidel a činnost při nálezu nevybuchlé munice.

Druhá etapa probíhala již na maďarském území. V teoretické přípravě byly studentům stanoveny úkoly k zabezpečení přesunů do stanovených prostorů odpovědnosti jejich praporů. V praktické fázi studenti plnili úkoly logistického průzkumu rozmístění národního podpůrného prvku druhé úrovně ve vybraných prostorech a průzkumu s cílem zabezpečit prostory pro určené počty uprchlíků. Dosažené výsledky cvičící postupně zpracovávali ve svých syndikátech a následně je prezentovali a obhajovali před vybranými odborníky z účastnických škol a odborníky z praxe.

Česká část cvičení, jejímž garantem je Katedra logistiky Fakulty ekonomiky a managementu UO, byla zaměřena na realizaci logistického průzkumu pro rozmístění roty logistiky mechanizovaného praporu s možností využití vhodných stacionárních zařízení vybraných obcí a v prostředí, kde je nutné se spolehnout pouze na mobilní logistické prostředky roty logistiky. Na logistický průzkum navazovala praktická část rozmístění některých prvků jednotky logistiky v polních podmínkách. Studenti se seznámili s prostředky logistické podpory, rozvinutím zásobovacího místa PHM za přesunu, rozmístěním hospodářské výdejny, se zásadami vyprošťování techniky a základními prostředky k vyproštění a samovyproštění, zásadami taktického přesunu na vozidlech a vytvářením proudů. To vše ve spolupráci s Katedrou vojenského managementu a taktiky FEM. Jako každý rok se do cvičení zapojili i příslušníci skupiny Commandos.

Cvičení umožnilo studentům proniknout do systému poskytování logistické podpory, v jejímž průběhu měli možnost si procvičit organizací cvičení od námětové části až po finální rozmístění prostředků logistiky. Působení v mezinárodním týmu jim poskytlo příležitost poznat i rozdílné přístupy národní logistiky účastnických zemí, komunikovat v anglickém jazyce, přijímat týmová rozhodnutí a společně své výsledky obhajovat.

Českou část cvičení, která vyžaduje nemalé množství techniky, nelze uskutečnit bez pomoci jiných subjektů AČR. Nejvýznamnějším poskytovatelem pomoci v této oblasti je tradičně Velitelství výcviku – Vojenská akademie ve Vyškově. Dalším zabezpečením se podílel 142. zásobovací prapor Pardubice a 74. lehký motorizovaný prapor Bučovice. Všem lze jen poděkovat za podíl na přípravě nových důstojníků logistiky pro potřeby AČR.

Nemalý díl uznání si však zaslouží i naši studenti, kteří svým odpovědným přístupem a aktivní prací v syndikátech rozhodně neudělali žádnou ostudu naší univerzitě.


Obrazem:

  Cvičení FOURLOG 2013 


 
​​
​​
​​

Autor: Václav Zajíček, foto: archiv UO

​​​​​​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa