Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Čeká je výcvik přežití v džungli Francouzské Guyany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Čeká je výcvik přežití v džungli Francouzské Guyany

Počet shlédnutí: 850

26.3.20132 • Za několik dní absolvují dva studenti Univerzity obrany – příslušníci skupiny Commandos – speciální výcvik přežití v pralese Francouzské Guyany. Četaři Miloš Pánek a Michal Holub se kurzu v Jižní Americe zúčastní spolu s posluchači francouzské vojenské školy École Spéciale Militaire de Saint-Cyr. 

Četaři Miloš Pánek a Michal Holub, studenti třetího ročníku modulů velitel průzkumných jednotek a velitel mechanizovaných a tankových jednotek Fakulty ekonomiky a managementu, nejprve stráví dva dny ve Francii, kde je čeká základní příprava a seznámení s obsahem kurzu. Ve čtvrtek 28. března 2013 pak odletí s celou skupinou do Francouzské Guyany na samotný třítýdenní výcvik.

Kurz přežití pořádá 3. pluk pěchoty Cizinecké legie se sídlem v Kourou. Legionářský pluk má vyčleněných asi třicet instruktorů pro výcvik v rovníkových oblastech a speciální základnu přímo v džungli, odkud se vyráží do náročných terénů. Na oba studenty čekají obtížné úkoly při nekonečných pěších přesunech v pralese a plnění bojových úkolů, absolvují také několik překážkových drah ve vodě, v bahně i na stromech. Vrcholem pak bude čtyřdenní mise s hlavním cílem − přežít. 

Legionáři je vysadí v džungli a studenti zůstanou odkázáni jen sami na sebe. O tom ví své četaři Jakub Rozsypal a Lukáš Chroumal, kteří kurz přežití ve Francouzské Guyaně absolvovali v minulém roce: „Instruktoři nás vysadili v džungli bez jídla a bez vody. Měli jsme jen brokovnici s deseti náboji na ochranu, tablety na úpravu vody, sůl, jednoduché rybářské náčiní, barely, buzolu a píšťalku. Dokonce nám vzali i trička a tkaničky od bot.“ Živit se měli tím, co si sami uloví. V týmu Jakuba Rozsypala ulovili opici, která se sice kvůli parazitům nesmí jíst, ale vyměnili ji za tři čtvrtě kila rýže pro dvacet lidí! „Naštěstí byl ve skupině jeden kluk, který vyrostl v podobném prostředí a znal plody džungle a tak nás naučil, co můžeme jíst,“ řekl četař Rozsypal. V týmu Lukáše Chroumala ulovili jen pár drobných mokřinových krabů, z nichž uvařili téměř nepoživatelnou polévku. „Nebylo v ní snad žádné maso, ale bylo to mastné a slané, tak jsme alespoň doplnili minerály,“ popisoval četař Lukáš Chroumal.

Při takovém výcviku v džungli neustále hrozí zranění a výjimkou není ani smrt. Časté jsou úrazy, bezvědomí, šok nebo svalový třes z vyčerpání, krvavé odřeniny či zlomené nosy. Ke zranění dochází hlavně na překážkových dráhách, kde někteří účastníci padají doslova na hlavu. Největší nebezpečí ovšem představuje hmyz. Komáři a moskyti zde totiž přenášejí malárii, tisíce drobných mušek způsobují leishmaniózu, tedy nekrózu tkáně. Proto jsou nezbytná preventivní očkování, aplikace antimalarik a užívání repelentů s vyšším obsahem účinné látky. „Po pár dnech přestanete nebezpečí vnímat a soustředíte se jenom na výcvik,“ uvedl Lukáš Chroumal.

„Připraveni jsme dobře. To, že jsme byli vybráni, bereme jako ocenění naší práce ve skupině Commandos. Doufáme, že při výcviku obstojíme,“ svěřil se i za kolegu četař Miloš Pánek. Věříme, že naši studenti jsou natolik připraveni, že všechny nástrahy džungle překonají a dosáhnou dobrých výsledků, stejně jak tomu bylo v předchozích letech, kdy patřili k nejlepším účastníkem kurzu přežití.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: archiv CEFE​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa