Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany hostila seminář záložních důstojníků

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany hostila seminář záložních důstojníků

Počet shlédnutí: 127

25.3.2013 • Mezinárodní leadership, základní principy fungování struktur NATO, to byla hlavní témata mezinárodního semináře mladých záložních důstojníků, který se konal 20. až 23. března 2013 na Univerzitě obrany. Cílem semináře, který pořádala Univerzita obrany spolu s Asociací záložních brigád, byla výměna zkušeností v bezpečnostních otázkách, a také pomoc mladým záložním důstojníkům v integraci do koaličního prostředí.

Základní fungování organizace CIOR (Mezispojenecké konfederace záložních důstojníků NATO) vysvětlil ve svém referátu Christoph Merki, kapitán švýcarské armády. Objasnil kupříkladu, jak organizace v roce 1948 vznikla, a vysvětlil princip rotujícího předsednictví. Po dotazech studentů programu Erasmus, kteří se některých přednášek rovněž zúčastnili, Merki uvedl, že v organizaci nejsou zastoupeny jen státy NATO. „Součástí se může stát jakákoliv země, i když jedním z cílů CIOR je podpora politiky NATO,“ poučil studenty Merki.

 „Semináře, na kterém vystoupili lektoři z Univerzity obrany, Armády ČR, Francie a USA, se zúčastnili záložní důstojníci z České republiky, Dánska, Německa, Švýcarska a Spojených států amerických,“ řekl major v záloze Arnošt Líbezný, prezident občanského sdružení Asociace záložních brigád a viceprezident CIOR za Českou republiku. K vzácným hostům semináře patřil plukovník v záloze Bruno Bucherie z Francie a generálmajor Robert Willson Smith III., který z USA vážil cestu mnoha tisíce kilometrů jen kvůli semináři.

Plukovník Bucherie hovořil o postupu francouzské armády v Mali, rozebral bezpečnostní situaci v zemi, rizika a důvody francouzského nasazení. Generálmajor Smith se věnoval tématu leadership a svou přednášku oživoval častou interakcí s publikem. Studenti se rozdělili do „multinárodních týmů“, učili se, co se dá vyčíst z uniforem, a měli za úkol vytvořit hodnocení fiktivního podřízeného.

Autor: Markéta Malá​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa