Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Přednáška francouzského velvyslance na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Přednáška francouzského velvyslance na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 57

25.3.2013 • Univerzita obrany hostila v pátek 22. března 2013 francouzského velvyslance v České republice Pierra Lévyho. Velvyslance nejdříve přijal rektor-velitel univerzity plukovník Bohuslav Přikryl a poté následovala samotná přednáška, které se zúčastnili studenti 25. kurzu Generálního štábu armádního generála Tomáše Sedláčka a další příslušníci školy. 

Pierre Lévy hovořil především o Bílé knize zahraniční a evropské politiky Francie a aktuálním stavu ozbrojených sil. Francouzský velvyslanec působil od října 2007 do července 2008 jako generální tajemník komise pro Bílou knihu zahraniční a evropské politiky Francie, jejímž hlavním úkolem bylo definovat cíle zahraniční politiky a navrhnout reformu ministerstva zahraničních věcí. Bílá kniha z roku 2008 prosazovala transparentnost a otevřenost vnější politiky Francie, a také multilateralismus jako nástroj diplomacie, který se stal synonymem šíření principu respektování lidských práv.

Vzhledem k ekonomické krizi, která měla i ve Francii obrovský dopad na rozpočet, je nyní připravována nová Bílá kniha, zahrnující obrannou strategii státu, a velvyslanec přítomným vyložil, s jakými úskalími se její tvůrci potýkají. Francie patří k zemím s největším vojenským rozpočtem mezi státy NATO, ale i její ozbrojené síly musí kvůli dopadům hospodářské krize začít šetřit. Je tedy nutno rozhodnout, kolik procent z rozpočtu Francie bude určeno pro armádu.

Podle Lévyho je citlivá rovněž otázka míry odpovědnosti. Francie, jak podotkl, byla v NATO vždy aktivním členem. „Situace je složitá, nežijeme v míru. Mnohdy si neuvědomujeme, že postmoderní svět je směsicí nebezpečných konfliktů,“ uvedl Lévy a zmínil ohniska konfliktů v arabském světě, severní Africe a nebezpečí terorismu. Ve svém projevu se velvyslanec rovněž věnoval problematice globalizace, volného trhu a mezinárodní strategické politice a zdůraznil, že je nutno prohlubovat kontakty mezi diplomacií a armádou. „Právě diplomaté a armádní důstojníci nejvíce určují mezinárodní vztahy,“ uvedl Pierre Lévy.

 

Autor: Markéta Malá​

​ ​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa