Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Odhalení pamětního kamene generálu Ludvíku Svobodovi

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Odhalení pamětního kamene generálu Ludvíku Svobodovi

Počet shlédnutí: 244

18.3.2013 • V sobotu 16. března 2013 se jinak poklidná obec Hroznatín na Třebíčsku stala dějištěm významné společenské události. Na návsi byl odhalen pamětní kámen armádnímu generálu Ludvíku Svobodovi, veliteli 1. československého armádního sboru v SSSR. Slavnostního odhalení památníku se zúčastnili také studenti Univerzity obrany. 

Památník tvoří žulový kámen s černou deskou, na které je portrét armádního generála Ludvíka Svobody a pod ním vyryty nápisy. Zhotovení pamětního kamene za čtvrt milionu korun iniciovala Společnost Ludvíka Svobody, v níž působí i dcera bývalé hlavy našeho státu (1968 – 1975) Zoe Klusáková Svobodová.

Ludvík Svoboda působil v československých legiích v Rusku za první světové války a v druhé světové válce byl velitelem prvního československého armádního sboru na půdě bývalého Sovětského svazu. Až do roku 1992 připomínalo v Hroznatíně nejvýznamnějšího rodáka malé muzeum v domě, v němž se narodil. Po jeho zrušení to byla pouze pamětní deska z roku 1980. K ní nyní přibyl kámen na upraveném prostranství v blízkosti rodného domu. Stalo se tak u příležitosti 70. výročí bitvy u Sokolova, ve které plukovník Svoboda velel čs. samostatnému polnímu praporu a v níž se vyznamenal.

Slavnostního odhalení pamětního kamene se zúčastnili zástupci Kraje Vysočina, diplomaté, členové parlamentu, starostka obce Hroznatín, veteráni druhé světové války, zástupci Armády České republiky, Československé obce legionářské, Českého svazu bojovníků za svobodu, Společnosti Ludvíka Svobody, členové Klubu českého pohraničí, klubů vojenské historie a další hosté. Sobotní událost si nenechal ujít ani pražský dokumentarista a válečný historik Miroslav Brož, který zná dění u Sokolova v roce 1943 do hloubky. On sám se s Ludvíkem Svobodou znal osobně.

Za Generální štáb AČR vystoupil brigádní generál František Mičánek, ředitel Sekce plánování sil MO. I on se sklonil před světlou památkou na velkého vlastence a vojáka. „Pro příslušníky Armády České republiky je armádní generál Ludvík Svoboda vzorem vynikajícího velitele. Má své čestné místo v galerii náčelníků generálního štábu v budově generálního štábu v Praze,“ uvedl generál Mičánek.

 

Autor: Pavel Pazdera​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa