Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Ukázka použití malých bezpilotních letových prostředků pro potřeby průzkumu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Ukázka použití malých bezpilotních letových prostředků pro potřeby průzkumu

Počet shlédnutí: 429

18.3.2013 • Dne 14. března 2013 byla pro studenty a akademické pracovníky kateder Vojenské geografie a meteorologie a Ženijních technologií Fakulty vojenských technologií uspořádána firmou Geodis Brno ukázka použití malých bezpilotních letových prostředků (UAV) pro potřeby topografického a ženijního průzkumu, rychlé mapování zájmového území (zejména nepřístupných oblastí) a pro diagnostiku konstrukcí.

Zaměstnání se uskutečnilo na řece Svratce mezi obcemi Rajhrad a Rajhradice. Sledovanými objekty bylo koryto řeky, jeho okolí, silniční most a těleso jezu.

Zaměstnání se skládalo ze dvou částí. V neletové části byli účastníci rozděleni do tří skupin, ve kterých byli seznámeni s možnostmi využití UAV pro jednotlivé úkoly topografického a ženijního průzkumu v bojových i humanitárních operacích. Součástí tohoto bloku byla i ukázka tří bezpilotních prostředků (Gatewings, MD1400 a GBCopter), s několika senzory (RGB kamera, IR kamera, video kamera, termovizní kamera) a s periferií sloužících k zabezpečení letu (dGPS, IMU, atd.). Po první části byla provedena letová ukázka snímkování prostředkem MD1400 a GBCopter. Následovalo stažení pořízených dat a metodická ukázka zpracování dat. Výslednými produkty ze snímkování jsou například: ortofotomapy, 3D modely terénu a zájmových objektů (most a jez) a další.

Ukázka byla velice zajímavá, o čemž svědčí velké množství dotazů jak v průběhu zaměstnání, tak i v jeho závěru.

Závěrem je možno konstatovat, že ukázka studentům rozšířila vědomosti v oblasti použití UAV pro potřeby geografického zabezpečení vojsk a to především v oblasti rapid mapping a topografického průzkumu, ale i v oblasti ženijního průzkumu. Akademickým pracovníkům se objevily nové možnosti pro rozvoj výzkumu v oblastech zjišťování parametrů terénu pro potřeby stanovení koeficientů průchodnosti a diagnostice konstrukcí. Firma Geodis poskytla veškerá pořízená data účastníkům ukázky, tato data budou využita jak ve výuce, tak pro řešení vědeckých úkolů obou kateder.​ 


 

Autor: Jaromír Čapek, Martin Hubáček​, foto: Jaromír Čapek, Vladimír Kovařík , G​eodis​ ​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa