Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany se představila na Týdnu s armádou v Liberci

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany se představila na Týdnu s armádou v Liberci

Počet shlédnutí: 848

14.3.2013 • Taktický simulátor VBS2 VTK obležený dětmi ze základních škol byl základem prezentace Univerzity obrany na Týdnu s armádou v Liberci.

Univerzita obrany se zapojila do letošní první prezentace Armády České republiky na veřejnosti v rámci Týdnů s armádou, které navazují na stejnou akci uspořádanou ministerstvem obrany v minulém roce. Do Týdnů s armádou se Univerzita obrany zapojila vloni v Třebíči, kde její studenti předvedli ukázky bojového umění MUSADO a ukázky uniforem a výstrojních součástek ze základní výbavy vojáka Armády České republiky.

Liberecký Týden s armádou se nesl ve znamení oslav 20 let vzniku Armády České republiky. První den se odehrál ve sportovní hale Dukly Liberec a byl naplněn sportovně soutěžním kláním v netradičních vojenských disciplínách pod heslem „Kdo si hraje, nezlobí“. Zúčastnilo se ho přes pět set dětí z libereckých základních škol. Vedle sportovních disciplín byly k vidění ukázky záchrany raněných pomocí slaňování a boj zblízka MUSADO v podání libereckých chemiků, ukázky výcviku služebních psů z Veterinární základny Chotyně a vystoupení jednotky Čestné stráže.

Univerzita obrany připravila do hlavní soutěže, za pomoci Katedry systémů PVO, skládání stavebnice balancujícího robota, které mělo prověřit zručnost a dovednost soutěžících. Studenti univerzity se také stali kapitány třech soutěžících týmů a pomáhali jim zvládnout náročné podmínky soutěže. Vítězným týmem se stalo družstvo ze Základní školy Ještědská pod vedením studenta naší univerzity rtn. Jakuba Hynka.

V doprovodném programu si liberecké děti vyzkoušely řešení připravené vojenské operace na počítačovém taktickém simulátoru VBS2 VTK. O využití simulátoru byl mezi dětmi veliký zájem a často trpělivě čekaly, až na ně přijde řada. Se slovy uznání hodnotily simulovaný boj, který se odehrával v čtyřčlenném týmu i mistrovství podplukovníka Jaroslava Kozůbka z Fakulty ekonomiky a managementu, který tým soutěžící na simulátoru vždy řídil.

Dalším pracovištěm byl počítačový program Katedry leteckých elektrotechnických systémů, kde si žáci základních škol mohli změřit reakční dobu člověka. Na pracoviště Univerzity obrany zavítali i první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek a náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel, kteří liberecké Týdny s armádou slavnostně zahájili.

Druhý den se zástupci Univerzity obrany prezentovali na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci, kde ve dvou bězích seznámili její studenty s možnostmi studia na Univerzitě obrany. Zájem o prezentaci byl tak velký, že si studenti museli přinést židle ze sousedních učeben. Jan Šimůnek, zástupce ředitele školy uvedl: „Byl jsem překvapen zájmem našich studentů. Z brněnské Univerzity obrany dorazil dokonce jeden náš absolvent, takže mě jako pedagoga těší, že se tam neztratil a má v dalším studiu úspěchy.“ V následné diskusi se studenti živě zajímali o obsah přijímacího řízení a podmínky studia.

Prezentace Univerzity obrany na Týdnech s armádou se opět vydařila a naše škola se proto bude podílet i na pokračování akce na konci dubna v Kyjově.

Autor: Vladimír Šidla​, www.army.cz, foto: Jana Deckerová

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa