Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Univerzita obrany si připomněla 14. výročí vstupu ČR do NATO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Univerzita obrany si připomněla 14. výročí vstupu ČR do NATO

Počet shlédnutí: 561

13.3.2013 • V úterý 12. března 2013 se na Univerzitě obrany uskutečnilo slavnostní shromáždění příslušníků školy u příležitosti 14. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Akademická obec univerzity a představitelé partnerských občanských sdružení si tak připomněli tento významný den České republiky a její armády.

Prorektor pro vnitřní řízení Univerzity obrany plukovník gšt. Ing. Miloslav Bauer, Ph.D., v úvodním projevu kromě důležitosti tohoto historického zlomu připomněl cestu, po níž prošla Armáda České republiky od začlenění do sil Severoatlantické aliance až po současnost. „Členství naší republiky v NATO se výrazně promítá právě do přístupů k výstavbě a zaměření ozbrojených sil České republiky. Smyslem našeho úsilí je rozvíjet aliančně integrovanou, moderně vybavenou a efektivně vycvičenou armádu, která i přes omezený rozpočtový rámec bude schopná se ctí dostát nejen dnešním, ale také budoucím výzvám,“ uvedl prorektor.

Členství v NATO se rovněž promítá i do koncepčních změn v české armádě. „Změny se nedotýkají pouze roviny technického a technologického vybavení vojsk a velitelsko-manažerských schopností řídících struktur, ale především oblasti kvality personálu a etického rozměru myšlení a chování příslušníků ozbrojených sil. Měnící se prostředí ve společnosti i v AČR, se dotýká bezprostředně i Univerzity obrany,“ podotkl plukovník gšt. Miloslav Bauer.

Podle prorektora klíčovými milníky, které vymezují a určují zaměření přípravy a vzdělávání studentů Univerzity obrany, budoucích vojenských profesionálů, jsou Bílá kniha o obraně, Koncepce přípravy a vzdělávání vojenského personálu a Strategická koncepce Severoatlantické aliance. „Tyto materiály mají rozhodující vliv i na transformaci systému vzdělávání na Univerzitě obrany, jejímž výsledkem budou nové, resp. aktualizované studijní programy, které budou implementovány do procesu vzdělávání na univerzitě od počátku akademického roku 2014/2015.“

Jak dále zaznělo na shromáždění akademické obce, Univerzita obrany má své nezastupitelné místo jako resortní instituce pro přípravu vojenských profesionálů dle standardů Severoatlantické aliance v oblasti terciárního vzdělávání, teoretické přípravy ve specializovaných kurzech a instituce pro celoživotní vzdělávání v resortu MO. O tom svědčí i hodnocení práce absolventů školy na různých velitelských postech nejen ve struktuře AČR, ale především při plnění úkolů v zahraničí. Konečně s prací jednoho z nich, podplukovníka gšt. Ing. Jaroslava Míky, se mohli seznámit i účastníci slavnostního shromáždění.

Velitel 211. taktické letky „Generála Františka Chábery“ z 21. základny taktického letectva v Čáslavi podplukovník gšt. Jaroslav Míka pohovořil o působení příslušníků úkolového uskupení AČR v misích Baltic Air Policing 2009 a 2012 v Pobaltí, které byly testem technologické vyspělosti našeho taktického letectva a úrovně připravenosti jeho příslušníků působit mimo domácí půdu. Během loňské více než čtyřměsíční mise provedli příslušníci letky na bojových letounech JAS-39C Gripen patnáct ostrých startů, takzvaných Alpha Scramble, proti narušitelům v zóně odpovědnosti. Nad Pobaltím nalétali 326 letových hodin a uskutečnili 298 letů, což je nadprůměrný výkon ve srovnání s jinými aliančními kontingenty, které zde během devíti let působily.

Univerzita obrany využila tohoto významného dne k ocenění veterána druhé světové války plukovníka ve výslužbě Emila Bočka, který před několika dny oslavil významné životní jubileum, devadesátiny. Rektor univerzity udělil plukovníku Bočkovi plaketu Univerzity obrany za zásluhy o svobodu naší vlasti a osobní přínos k rozvoji vojenské vlastenecké výchovy a kultivaci historického vědomí studentů Univerzity obrany. Plukovník letectva Emil Boček byl příslušníkem slavné 310. československé stíhací perutě RAF ve Velké Británii, kde létal na letounu Spitfire LF Mk.IXE NN-P.


Ke stažení: Rozkaz ministra obrany​


Autor: Pavel Pazdera, foto: Marek Žižlavský​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa