Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti Univerzity obrany na inauguraci prezidenta

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Studenti Univerzity obrany na inauguraci prezidenta

Počet shlédnutí: 306

11.3.2013 • Miloš Zeman v pátek 8. března 2013 složil slib hlavy státu a stal se v pořadí třetím prezidentem v novodobé české historii. Vrchnímu veliteli ozbrojených sil se představila také Armáda České republiky. Vojenské přehlídky na Pražském hradě se zúčastnili také studenti Univerzity obrany.

Prezidenta Miloše Zemana přivítaly nastoupené jednotky už krátce po deváté ráno, kdy přijel na Pražský hrad. Následné inaugurace ve Vladislavském sále byli přítomni náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Petr Pavel, tři jeho zástupci – první zástupce náčelníka GŠ generálmajor Miroslav Žižka, zástupce náčelníka GŠ – náčelník štábu generálmajor Bohuslav Dvořák a zástupce náčelníka GŠ – inspektor AČR generálmajor František Malenínský, a rovněž rektor-velitel Univerzity obrany plukovník Bohuslav Přikryl.

Ministerstvo obrany zastoupil předseda vlády a pověřený ministr obrany Petr Nečas společně s prvním náměstkem ministra obrany Vlastimilem Pickem. Nechyběli ani veteráni z druhé světové války, například veterán bitvy u Dukly, Sokolova a Kurska brigádní generál Alexandr Beer, který je nositelem nejvyššího státního vyznamenání ČR, Řádu Bílého lva.

Po složení prezidentského slibu následovala státní hymna, do jejíchž tónů zaznělo 21 dělostřeleckých salv. Ty vypálily čtyři speciálně upravené kanony umístěné na pražském Petříně. Salvové kanony byly v roce 1993 upraveny z vyřazených 85milimetrových děl vzor 52. Odpalování jednotlivých náloží je elektronické, děla odpalují speciální patrony, které napodobují zvukový efekt při ostré střelbě. 

Přesně v jedenáct hodin se na III. nádvoří Pražského hradu uskutečnila vojenská přehlídka. Té se zúčastnilo celkem 240 vojáků AČR a příslušníků Hradní stráže. Do Prahy přijeli vojáci 4. brigády rychlého nasazení z Tábora, 102. průzkumného praporu z Prostějova, 13. dělostřelecké brigády z Jinců, 25. protiletadlové brigády ze Strakonic, nechyběli příslušníci Posádkového velitelství Praha. Šedesát studentů Univerzity obrany drželo čestnou stráž u bojových praporů útvarů české armády. Po příchodu čestných hostů přišel na třetí nádvoří nový český prezident Miloš Zeman v doprovodu předsedy vlády Petra Nečase.

Po státní hymně si vrchní velitel ozbrojených sil vyslechl hlášení generálmajora Miroslava Žižky, prvního zástupce náčelníka Generálního štábu AČR. Prezident republiky poté v doprovodu náčelníka Generálního štábu AČR generálporučíka Petra Pavla provedl přehlídku nastoupených jednotek. Posléze byly přineseny historické prapory a přehlídku uzavřel slavnostní pochod jednotek.

 

Autor: army.cz​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa