Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti vojenské geografie a meteorologie absolvovali odbornou přípravu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Studenti vojenské geografie a meteorologie absolvovali odbornou přípravu

Počet shlédnutí: 514

25.2.2013 • Ve dnech 4. až 15. února 2013 studenti třetího ročníku vojenského bakalářského studia oboru vojenská geografie a meteorologie FVT absolvovali odbornou přípravu jako součást důstojnického kurzu. Cílem zaměstnání bylo pomocí praktického cvičení upevnit teoretické znalosti, které studenti získali v průběhu studia a připravit je pro plnění úkolů na základních velitelských a odborných funkcích Geografické a Meteorologické služby AČR. Celé zaměstnání bylo rozděleno na dvě samostatné části - geografickou a meteorologickou.

Hlavním úkolem geografické části bylo vytvoření velkoměřítkového plánu vojenského objektu v měřítku 1: 500 (kasárna Černá Pole). Pro splnění hlavního úkolu bylo nezbytné provést několik dílčích přípravných prací: zaměření stanovisek pro mapování polygonovým pořadem, určení nadmořských výšek stanovisek, podrobné mapování polární metodou a vyhotovení velkoměřítkového plánu v prostředí ArcGIS.

Meteorologická část byla zaměřena především na analýzu výškových a přízemních map, krátkodobou předpověď počasí, kódování a dekódování zpráv SYNOP a METAR a zakreslování a vyhodnocení zprávy TEMP. Výsledky práce byly prezentovány na závěrečném briefingu, kde studenti formou krátké prezentace zakončili meteorologickou část kurzu.

V průběhu geografické části studenti plnili úkoly náčelníka měřické skupiny, plánovali a řídili průběh zeměměřických prací v členitém prostředí, se kterým se mohou setkat ve vojenských základnách i v zahraničních misích. Při meteorologické části vykonávali práci výkonného leteckého meteorologa a výsledky své práce prezentovali na simulovaném předletovém briefingu. Průběh terénních prací komplikovaly i nepříznivé meteorologické podmínky, se kterými se studenti museli jako každý voják při plnění úkolu vypořádat.

 

Autor: Jaromír Čapek​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa