Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Studenti FEM zhodnotili své zkušenosti ze zahraničního studijního pobytu v rámci programu Erasmus

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Studenti FEM zhodnotili své zkušenosti ze zahraničního studijního pobytu v rámci programu Erasmus

Počet shlédnutí: 161

21.2.2013 • Fakulta ekonomiky a managementu vyslala v zimním semestru akademického roku 2012/2013 v rámci programu Erasmus tři studenty civilního studia. Studentka druhého ročníku bakalářského studia Romana Mrázová a student druhého ročníku navazujícího magisterského studia Josef Krahulec odjeli studovat do Slovinska na Univerzitu v Mariboru a studentka druhého ročníku navazujícího magisterského studia Simona Kadubcová se vydala studovat do polské Poznaně na Vysokou školu bezpečnosti. 

Jako první ze studentů odjela Simona Kadubcová, která svůj pobyt zahájila již 17. září 2012. Svůj pobyt popisuje následovně: „Celkově pobyt na Higher School of Safety hodnotím jako velmi pozitivně. Hodnotím kladně její praktický přístup k výuce, kdy mají studenti více možností vyzkoušet si své znalosti v praxi. Seznámila jsem se zde s řadou vyučujících a jiných osobností, díky kterým jsem si rozšířila své obzory ohledně budoucí kariéry, naučila se nové věci, seznámila se se zajímavými a inspirujícími lidmi. Pracovníci Higher School of Safety byli nadmíru laskaví, pozorní a byli a jsou ochotni mi kdykoli s čímkoli pomoci. Za dobu strávenou v Poznani jsem se také seznámila se studenty Erasmu z jiných univerzit. Tato nová přátelství, jak jsem brzy pochopila, jsou na programu Erasmus to nejlepší, co tento program přináší. Měla jsem možnost poznat spousty nových zajímavých lidí z celého světa, seznámit se s jejich kulturami a hodnotami a tato poznání mě velice obohatila“.

Závěrem potom Simona své studium v rámci programu Erasmus ohodnotila následovně: „Program Erasmus bych vřele doporučila všem studentům, jelikož jde o jedinečnou možnost a příležitost nejen studovat jeden semestr na jiné škole, ale předně jde o poznávání a seznamování se s novými lidmi, o nová přátelství, nové obzory a zkušenosti. Program Erasmus mohu definitivně označit za to nejlepší, co může studenta vysoké školy potkat.“

K doporučení Simony se přidávají i Romana s Josefem: „Studium v rámci programu Erasmus doporučujeme určitě každému studentovi. Nejen, že získáte cenné zkušenosti, ale také odborné vědomosti, které jednou bezpochyby využijete. Největším přínosem je zcela jistě setkání se studenty různých národností, kdy se snažíte spolu vyjít, komunikovat v cizím jazyce, tvořit přátelské vztahy, organizovat společenské a výletní akce, a hlavně odbouráváte odlišnosti mezi kulturami. Jako cílové místo jsme si vybrali Univerzitu Mariboru, Fakultu trestního řízení a bezpečnosti v Lublani. Spolupráce se školou byla více než uspokojivá. Po příjezdu se o nás postarali asistenti koordinátorů programu Erasmus, kteří nám vše pomohli zařídit. Profesoři jsou vzdělaní s praxí v oboru, mimo jiné milí a snažili se nám vyjít úplně ve všem vstříc. Vyučované předměty jsou kvalitní, srovnávali jsme domácí i zahraniční země mezi sebou a se Slovinskem. Dostalo se nám všeobecnému přehledu v oblasti bezpečnosti a policejní politiky. Neučili jsme se nadbytečné věci, jak tomu na mnoha českých univerzitách bývá. Fakulta nám mimo jiné umožnila exkurzi do Bosny a Hercegoviny, kde jsme byli svědky nezapomenutelných přednášek o válce v Jugoslávii.

Všichni studenti přínos programu Erasmus ohodnotili následovně:

„Na závěr bychom chtěli dodat, že jsme vděční za existenci programu Erasmus a možnosti studovat v zahraničí. Je to opravdu nenahraditelná zkušenost jak pro srovnání životní a univerzitní úrovně, tak pro setkání se spoustou zajímavých mladých lidí, kteří Vás můžou i k něčemu inspirovat. Jeďte a nechte se překvapit!“

 

Autoři: Simona Kadubcová, Romana Mrázová, Josef Krahulec

Foto: autoři​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa