Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurz odborné angličtiny pro řídící letového provozu

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Kurz odborné angličtiny pro řídící letového provozu

Počet shlédnutí: 330

20.2.2013 • Centrum jazykové přípravy Univerzity obrany uspořádalo ve dnech 28. ledna až 8. února 2013 pilotní kurz odborné angličtiny pod názvem „Speaking Refresher for ATCs“ v rozsahu 60 vyučovacích hodin. Kurzu se zúčastnilo osm řídících letového provozu AČR. Kurz byl zaměřen na rozvoj komunikačních strategií v dovednosti mluvení a nácvik výslovnosti v kontextu řízení letového provozu s ohledem na provozní úroveň 4 dle ICAO (The International Civil Aviation Organization). Obsah kurzu sestavilo CJP ve spolupráci s příslušníky Katedry letectva FVT, odboru vojenského letectví MO a řídícími letového provozu.

Obsahovou součástí kurzu bylo využití jazykových prostředků a opakování gramatiky v kontextu řízení letového provozu, nácvik popisu obrázků a situací a odborné prezentace. Účastnici kurzu si již před jeho začátkem připravili dvě odborné prezentace týkající se vzdušného prostoru, letecké dopravy, letiště, výcviku, pracovního prostředí, pracovních povinností, spolupráce pracovišť, faktorů ovlivňujících bezpečnost provozu a výkon pilotů, ekonomických a ekologických vlivů letectví a moderních technologií v letectví. Vyučující z CJP hodnotili použití anglického jazyka a poskytli přednášejícím zpětnou vazbu o jejich projevu, zejména z hlediska gramatického, lexikálního, stylistického a výslovnosti.

Na konci kurzu uvedlo v anonymním dotazníku všech osm účastníků, že kurz splnil jejich očekávání a že byli s jeho průběhem velmi spokojeni. Kurz byl oboustranně přínosný jak pro účastníky, kterým napomohl zlepšit dovednost mluvení v kontextu řízení letového provozu, tak pro vyučující, kteří se zdokonalili v odborné letecké terminologii a blíže se seznámili s požadavky praxe a licencování řídících letového provozu AČR.

 

Autor: Eva Staňková​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa