Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Seminář s příslušníky US Army na Univerzitě obrany

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Seminář s příslušníky US Army na Univerzitě obrany

Počet shlédnutí: 253

19.2.2013 • Pod záštitou vrchního praporčíka AČR štábního praporčíka Petra Seiferta se dne 18. února 2013 uskutečnil česko-americký odborný seminář na téma „Company Command Teams“. Hostitelem semináře byla Univerzita obrany, kterou zastupoval proděkan pro vnější vztahy a rozvoj Fakulty ekonomiky a managementu podplukovník Jaroslav Kozůbek. Seminář byl zaměřen na problematiku místa, úlohy a kompetencí vedoucích praporčíků v rámci amerických jednotek od úrovně četa až po brigádu. 

Vystoupení a diskuse čtyř amerických vojáků proběhly s vybranými příslušníky společných sil AČR a studenty Univerzity obrany. Mezi více jak stovkou účastníků bylo 35 studentů oboru Vojenský management, tedy budoucích velitelů mechanizovaných, tankových, průzkumných, dělostřeleckých a ženijních jednotek.

Přednášejícími z US Army byli velitel ženijní roty a jeho vedoucí praporčík a velitel roty vojenské policie a rovněž jeho vedoucí praporčík. Kapitáni Joseph Meller a Robert Kueber a nadpraporčíci Roger Flores a Ector Tober se tudíž podělili zejména o své zkušenosti s rozdělením rolí mezi velitele roty a vedoucího praporčíka roty v míru a při bojové činnosti. Dále hovořili o jejich vzájemném vztahu se zaměřením na problémová místa při výkonu jejich povinností a kompetencí, věnovali se odbornému mentoringu nových důstojníků jednotky a provádění hodnocení podřízených, které je důležité pro profesionální rozvoj poddůstojníků a praporčíků.

Seminář byl rozdělen na čtyři dílčí tematické bloky a po každém z nich následovala diskuse. Vzhledem k dlouhodobé tradici vedoucích praporčíků v ozbrojených silách USA byly vojákům české armády předány cenné poznatky a rady z této oblasti. 

Seminář byl na Univerzitě obrany uspořádán jako jedna z aktivit mezinárodní vojenské spolupráce USA a ČR v rámci programu MIL to MIL. Semináře se dále zúčastnil styčný důstojník z kanceláře obranné spolupráce na Velvyslanectví USA v Praze podplukovník John D. Williams, vrchní specialista Sekce personální MO štábní praporčík Luděk Kolesa a vrchní praporčík Velitelství společných sil štábní praporčík Libor Pliešovský.

 

Autor: Pavel Pazdera​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa