Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Fakultě ekonomiky a managementu úspěšně proběhl kurz koučinku pro příslušníky AČR

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Na Fakultě ekonomiky a managementu úspěšně proběhl kurz koučinku pro příslušníky AČR

Počet shlédnutí: 107

13.2.2013 • Na Fakultě ekonomiky a managementu v prosinci 2012 vyvrcholil více než stohodinový specializovaný kurz „Koučink jako metoda řízení“. Kurz odborně vedli lektoři Katedry řízení lidských zdrojů. Kurz byl zaměřen do oblasti aplikace praktických poznatků z psychologie a koučovacích kompetencí, rozvoje slovní zásoby i schopností naslouchat, metod a forem koučinku. Zvláštní pozornost byla věnována schopnosti poznání motivací koučované osoby, včetně její skutečné vnitřní zodpovědnosti.

Asi třetina doby kurzu byla věnována přímému nácviku koučovacího rozhovoru, jeho struktuře, metodám a zvládání nestandardních situací v koučovacím procesu. Již v průběhu kurzu účastníci pracovali se skutečnými zájemci o metodu koučinku, aby byl výcvik v koučovacích kompetencích co nejvíce intenzivní a reálný.

Závěrečný den kurzu účastníky kurzu čekaly dva obtížné úkoly: dobře vyplnit závěrečný test a předvést pohovor se skutečným zájemcem o metodu koučinku. Test obsahoval otázky z celého širokého spektra témat a pohovor musel obsahovat tzv. sedm základních kroků. Při tom všem měla koučovaná osoba odejít s novým pohledem na svůj řešený problém a s novými cíli svého osobního rozvoje. Náročnost kurzu dokresluje skutečnost, že z deseti účastníků ho úspěšně dokončilo pouze sedm osob.

Kurz vedli dva lektoři: psycholog a vyškolený kouč – voják z praxe. Při závěrečném hodnocení náplně obsahu i práce lektorů se účastníci kurzu vyjadřovali následovně: „všechny informace považuji za nové, přínosné, praktické, srozumitelné, zajímavé“, „velmi přínosné pro specifické složky AČR, usnadní práci např. při ročním motivačním hodnocení“. Přínos pro AČR pak zhodnotili slovy: „použitím koučinku jako metody řízení, zejména v komunikaci a postojích ke kolegům v týmu, jsem dokázal již teď rozpoznat jejich některé vrozené charakteristiky, které jsem dříve považoval spíše za chybu nebo nedostatek“.

Kurz navazoval na zkušenosti prvního, pilotního kurzu z roku 2011, kterého se účastnilo patnáct zájemců.

Autor a foto: Jaroslava Ester Evangelu​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa