Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Česko – slovenské jednání o společných projektech

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Česko – slovenské jednání o společných projektech

Počet shlédnutí: 75

5.2.2013 • Na půdě Univerzity obrany se v úterý 5. února 2013 uskutečnilo jednání pracovní skupiny zástupců ministerstev obrany České republiky a Slovenské republiky k otázkám bilaterální vojenské spolupráce v oblasti vyzbrojování. 

V loňském roce byly na základě rozhodnutí ministrů obrany obou zemí vytvořeny společné pracovní skupiny pro oblasti obranného plánování, vzdělávání, vyzbrojování, logistiky, operací a cvičení a ochrany vzdušného prostoru. Konkrétním úkolem těchto skupin je identifikovat a iniciovat projekty vedoucí k posílení vojenské spolupráce a sdílení zdrojů a kapacit ozbrojených sil obou států.

Hosty na Univerzitě obrany přivítal prorektor pro marketing a vnější vztahy profesor Rudolf Urban. V pracovní skupině pro oblast vyzbrojování působí za českou stranu zástupci Národního úřadu pro vyzbrojování MO a Sekce rozvoje druhů sil – operační sekce MO a za slovenskou představitelé Sekce vyzbrojování MO a Vzdušných sil OS SR.

Hlavní náplní prvního setkání této pracovní skupiny bylo projednání možných společných projektů v oblasti vyzbrojování. „Nejvíce nadějnou se jeví spolupráce při vytváření společného radiolokačního pole s následným nákupem nové radiolokační techniky,“ uvedl Antonín Zlínský z Národního úřadu pro vyzbrojování MO. Obě armády by pak společně pořídily a následně sdílely mobilní radiolokátory protivzdušné obrany typu MADR a letištní radiolokátory. Společná akvizice by oběma armádám uspořila nemalé finanční prostředky.

Dále byly projednávány projekty společného nákupu obrněných vozidel, modernizace bojových vozidel pěchoty, spolupráce v oblasti vědy a výzkumu, kurzů a vzdělávání v problematice vyzbrojování.

 

Autor: Pavel Pazdera, foto: Stanislav Poráň​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa