Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Příslušníci skupiny COMMANDOS na zimním přežití v Jeseníkách

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenského leadershipu

Příslušníci skupiny COMMANDOS na zimním přežití v Jeseníkách

Počet shlédnutí: 529

4.2.2013 • Stalo se již tradicí, že počátkem kalendářního roku vyráží studenti Univerzity obrany organizovaní ve skupině COMMANDOS na víkendový výcvik do Jeseníků za účelem zdokonalit se ve speciálních vojenských a záchranářských činnostech v zimních horských podmínkách.

V pátek odpoledne si dvojice cvičících budovali záhrab ve sněhu pro noční přespání a v podvečer všichni absolvovali několikakilometrový pěší přesun na sněžnicích. Zhruba od 23,00 hodiny do časných ranních sobotních hodin vybudované záhraby posloužily svému účelu.

V sobotním dopoledni absolvovali studenti, pod odborným vedením příslušníka Centra tělesné výchovy a sportu PaedDr. Dana Zachy, fyzicky náročný přesun na skialpových lyžích. Odpoledne potom již zkušení „komandosáci“, kteří mají za sebou řadu zaměstnání v zimních podmínkách, včetně reprezentací Univerzity obrany na soutěži „Winter Survival“, řídili výcvik v prostředí s lavinovým nebezpečím. Již „jen“ nechat se cvičně zahrabat do „sněhového hrobečku“ s nadějí, že vás zachránci co nejdříve naleznou, je psychicky náročná situace. Nehledě na to, že pod sněhovým příkrovem není ani moc teplo.

V sobotu večer byla zahájena soutěž tříčlenných hlídek. Každá hlídka musela absolvovat tři etapy s nezbytnou orientací v terénu, kdy v první etapě absolvovali šestikilometrový úsek na sněžnicích, ve druhé etapě osmikilometrový úsek na skialpových lyžích se zraněným jedním příslušníkem hlídky na transportních nosítkách UT 2000 a ve třetí etapě téměř dvacetikilometrový pochod s výběrem obutí podle vlastního uvážení. Po celou dobu soutěže musel každý soutěžící mít navíc předepsanou zátěž, kterou byl batoh střední pro průzkumníky, spací pytel, jídlo a pití, a na kratších úsecích ještě další povinou zátěž. O náročnosti soutěže svědčí fakt, že poslední hlídka se ze své poslední etapy vrátila na základnu v neděli po třetí hodině ranní.

I přes značnou náročnost výcviku a vyčerpanost příslušníků skupiny COMANDOS lze konstatovat, že výcvik splnil svůj cíl.

Je nezbytné poděkovat řediteli Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany a výše zmíněnému příslušníku centra za poskytnutí osobní, metodické a materiální pomoci při zabezpečení akce.


Autor: Zdeněk Flasar​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa