Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Na Winter Survivalu stříbro vybojovali studenti UO

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Na Winter Survivalu stříbro vybojovali studenti UO

Počet shlédnutí: 708

1.2.2013 • Ve čtvrtek 31. ledna 2013 odpoledne je v jesenických horách po všem. Čtyři dny tvrdého soupeření s nástrahami přírody, radikálními změnami počasí, náročnými úkoly a se sebou samým mají účastníci armádního závodu Winter Survival 2013 za sebou. Po finálovém střeleckém souboji přední pozice na mistrovství obsazují české týmy.

Mezinárodní Mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2013, které v rámci české armády připravila Univerzita obrany v Brně, prověřovalo u vojáků úroveň dovedností z oblasti speciální tělesné přípravy a také schopnost rychlého a správného rozhodování při plnění úkolů. Většina závodníků si během třídenní vytrvalostní etapy sáhla až na samé dno svých fyzických možností a psychické výdrže. Extrémní zátěž vyřadila ze závodu jen dvě družstva.

V poslední soutěžní disciplíně šlo především o střeleckou dovednost a také o štěstí. Za pomocí laserového střeleckého simulátoru Miles hlídky svedly na střelnici u Vrbna pod Pradědem střelecký souboj s nepřítelem. Závodníci museli v limitu pěti minut projít vytyčenou trasu (přibližně 300 metrů), vyřadit z boje co největší počet útočníků se zbraněmi i bez nich a přitom nebýt sami zasaženi. Závod pro hlídky končil absolvováním testu rozhodovacích procesů v anglickém jazyce.

Vítězem 19. ročníku mezinárodního Mistrovství Armády ČR v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2013 se stalo družstvo Základny munice Týniště nad Orlicí ve složení kapitán Michal Pech, nadpraporčík Milan Menzel a nadrotmistr Miroslav Šroler. „V tomto složení jedeme závod potřetí. Letos jsme však byli ve složitější situaci, protože nás od začátku všichni označovali za favority soutěže. Snažili jsme se, abychom předčili ostatní družstva. Máme obrovskou radost, že se nám to povedlo. Obhajoba vítězství je vždy těžká,“ zhodnotil výsledek hlídky nadpraporčík Milan Menzel.

Po litém boji o pozice na druhém a třetím místě stříbrné medaile vybojovali rotný Václav Mařák, četař Pavel Smejkal a desátník Richard Dvořák z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Bronz zaslouženě získali kapitán Zdeněk Střeštík, kapitán Karel Raděj a poručík Michal Škobrtal z Vojenské policie. Přitom vysokoškoláci předstihli vojenské policisty jen o dva body.

Nejúspěšnějším týmům poháry a ceny předali náčelník Generálního štábu Armády České republiky generálporučík Petr Pavel, náměstek ministra obrany pro personalistiku Michael Hrbata, rektor-velitel Univerzity obrany plukovník Bohuslav Přikryl a další představitelé generálního štábu a české armády. Slavnostní ceremoniál proběhl na vojenské zotavovně Ovčárna pod Pradědem, která se každoročně stává logistickou základnou celé soutěže.

Museli jste se vypořádat s mimořádně náročnými disciplínami a v drsných horských podmínkách prokázat nejen fyzickou zdatnost a psychickou odolnost, ale i dovednosti ze speciální přípravy. Přitom důležitá byla týmová spolupráce. I když zvítězit může jen jeden tým, všechna družstva, která dojela do cíle, se mohou právem cítit vítězi,“ řekl na adresu účastníků závodu generálporučík Petr Pavel. Náčelník generálního štábu ocenil také skutečnost, že soutěž dokončilo sedmnáct týmů. „Letos má závod historicky největší účast zahraničních družstev, což posiluje její prestiž v zahraničí,“ uvedl mimo jiné generál Pavel.



Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2013, foto: Jiří Pařízek​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa