Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Nejtěžší etapa závodu Winter Survival 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Nejtěžší etapa závodu Winter Survival 2013

Počet shlédnutí: 739

​30.1.2013 •Nouzové přespání v prostoru chat Na Bařinách bylo dalším prubířským kamenem náročné armádní soutěže Winter Survival 2013, která se v těchto dnech jede v Jeseníkách. Bez větší úhony ho přečkala všechna družstva, i když celou noc pršelo a nad ránem znavená těla závodníků mučily teploty kolem nuly. Vojáci přečkali noc na sněhu ve spacácích, skryti pod izofoliemi nebo celtami.
Závod pokračuje třídenní královskou etapou. Účastníky zimního přežití na středečním přesunu čekaly další disciplíny prověřující jejich připravenost na plnění speciálních úkolů. Winter Survival je synonymem extrému, vytrvalosti, speciálních vojenských dovedností, ale také přátelství a touhy společně dojít do cíle. Zde jeden neznamená nic. Když jeden nemůže, má krizi, tým ho podpoří a jede se dál.
Překonání pavoučí lanové sítě v korunách stromů
Překonání pavoučí lanové sítě v korunách stromů
Překonání pavoučí lanové sítě v korunách stromů 
„Už ji utrhni. Není čas,“ rozléhá se lesem, když se jeden z vojáků plazí po pavoučí lanové síti k zavěšené kartičce, na které jsou indicie k dalšímu postupu v terénu. Ukazuje se, že disciplína s názvem Pavučina není zas tak složitá. V časovém limitu dvanácti minut se ji daří splnit většině týmů.
Všichni členové družstva musí nejprve překonat napříč zavěšenou kládu vedoucí ze skalní terasy k síti. Druhou překážkou je vodorovná síť – pavučina, na které jsou zavěšeny tři kartičky s postupovými indiciemi. Třicet metrů nad zemí kartičky sbírají buď všichni tři z týmu, nebo jen jeden a ostatní čekají na okraji sítě. Záleží, jak se družstvo rozhodne. Je to nejen o fyzičce a dovednostech, ale hlavně o chytrosti a vynalézavosti.
„Líbí se nám, že je soutěž velmi variabilní a vyžaduje hodně dovedností. U nás podobné závody mají každý rok stejné disciplíny, což je pro vojáky jednodušší se na ně připravit. Zde je to vždy jiné. I když naši předchůdci zde vítězili, my takové ambice nemáme. Chceme jen závod dokončit,“ uvedl vedoucí rakouského družstva nadporučík Georg Schiener. 
Překonání pavoučí lanové sítě v korunách stromů
 
Během dne byli vojáci postaveni před další úkoly, například orientační běh v lese nebo po dojezdu do cíle v osadě Bílý potok překonání vodního toku. Zde tělocvikáři z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně připravili opět disciplínu vyžadující volbu správné strategie. Zadáním je překonat vodní tok „suchou nohou“. Přitom je nutné dostat na druhý břeh bez namočení batohy a raněného vojáka-figuranta upoutaného na nosítkách.
Překonání vodního toku suchou nohou
Překonání vodního toku suchou nohou
Překonání vodního toku suchou nohou 
Ještě překontrolovat výstroj, vyčíst z mapy správný směr a putování pokračuje. Další kilometry neprostupným terénem až na místo, kde vojáci přečkají další noc. Tam se první týmy dostávají kolem šesté odpoledne. Stany nejsou povoleny a závodníci si narychlo budují provizorní přístřešky. Jindy krutý mráz v Jeseníkách vystřídalo v těchto dnech oteplení. Sníh začal být měkký a těžký, jde se v něm hůře a rychle ho ubývá. 
Po celou dobu středečního dne si velmi dobře vedli vojáci ze Základny munice Týniště nad Orlicí, 141. zásobovacího praporu Pardubice a Vojenské policie. Ze závodu odstoupil jeden český tým, a to příslušníci 131. dělostřeleckého oddílu Jince.
 
     Disciplíny "Pavučina", "Orientační běh", "Suchou nohou" 


 
 
Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2013, foto: Jiří Pařízek​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa