Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Druhý den závodu Winter Survival 2013

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Druhý den závodu Winter Survival 2013

Počet shlédnutí: 734

29.1.2013 •Jestliže si armádní zimní přírodní víceboj Winter Survival vydobyl nálepku extrémní závod, pak dvojnásobně platí takové označení pro hlavní, v pořadí druhou etapu. Za tři dny musí soutěžní týmy urazit s kompletní výbavou pro přežití přes šedesát kilometrů horským terénem Hrubého Jeseníku a přitom plnit obtížné úkoly, které pro ně připravili učitelé z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany v Brně.
Druhý den extrémního závodu se nesl v duchu náročného pochodu přes hřebeny Hrubého Jeseníku. Profil trasy byl členitý, střídaly se výstupy a sjezdy s poměrně značným převýšením. Dostatek sněhu, a to i v nižších polohách, umožňoval vojákům pohyb na skialpinistických lyžích. Na trase závodu je pak čekaly speciální lezecké disciplíny, překonání říčních roklí a hod granátem na cíl. Nakonec přespání ve sněhu v lese.
Úkolem hlídek bylo bezpečně sundat visícího parašutistu Úkolem hlídek bylo bezpečně sundat visícího parašutistu
V úterý brzy ráno se účastníci mezinárodního Mistrovství AČR v zimním přírodním víceboji nejprve přesunuli na lyžích z Ovčárny pod Pradědem přes Švýcárnu  a Videlské sedlo do prostoru chat Na Bařinách. Odtud pak vyrazilo všech devatenáct družstev různými směry na asi pětadvacetikilometrový přesun. Po sebrání první kontroly nastoupily týmy kruhovou trasu po kopcích Hrubého Jeseníku. S těžkými batohy na zádech, v nichž nesmí chybět například horolezecká výbava, čelové svítilny, spacáky, vařiče, náhradní oblečení a strava, závodníky čekaly hodnocené i nehodnocené „survivaloviny“.
Zorientovat se v mapě a vpřed Závod je o rychlém rozhodování jak nejlépe splnit úkol Nekonečné přesuny členitým terénem
Nejtěžší disciplínou prvního dne vytrvalostní etapy bylo stanoviště nazvané „Výsadkář“ s prvky vojenského lezení. Nedaleko Videlského sedla připravili pořadatelé závodu pro vojáky zkoušku z lezeckých dovedností a rychlého rozhodování jak nejlépe splnit úkol. Zadáním hlídek bylo do osmi minut bezpečně sundat visícího parašutistu zachyceného na vysokých stromech na zem a přesunout ho do vyznačeného prostoru. Tento úkol se podařilo splnit necelé polovině družstev. 
A jak tuto disciplínu hodnotil jeden ze závodníků. „Tento úkol se nám podařilo zvládnout za tři minuty,“ uvedl kapitán Michal Pech z favorizovaného družstva Základny munice Týniště nad Orlicí a jeho kolega nadpraporčík Milan Menzel dodal: „Důležité především je splnění úkolu si pořádně promyslet. Na způsobu jeho řešení jsme se dohodli asi před hodinou cestou sem.“
Hod granátem na cíl Přemístění objemné pneumatiky na vzdálenost 100 metrů Nouzové přespání v improvizovaných přístřešcích
Místo zaslouženého odpočinku v cíli celodenního přesunu na závodníky čekal hod granátem na cíl. Cíl představovala velká traktorová pneumatika a členové družstva se museli strefit celkem šesti granáty, aby mohli pokračovat v plnění druhé části této disciplíny nazvané „Strong Man“. Tou bylo přemístění objemné pneumatiky na vzdálenost 100 metrů. 
V prostoru nouzového přespání si závodníci vybudovali improvizované přístřešky nebo sněhové polozáhraby. U společného ohniště si pak usušili svršky, z vlastních zásob připravili stravu a doplnili tolik potřebné tekutiny. První chladnou noc pak strávili ve vojenských spacácích a bivacích.
Na konci dne roli favoritů soutěže potvrdili vojáci ze Základny munice Týniště nad Orlicí. Po dvou dnech jsou na druhém místě studenti Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany. Ze zdravotních důvodů ze závodu odstoupilo družstvo belgického praporu Commandos. 


     Disciplíny "Sjezd volným terénem", "Výsadkář", "Strong man", "Nouzové přespání" 





 
Autor: Pavel Pazdera,  mluvčí WS 2013, foto: Jiří Pařízek​
 
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa