Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Armádní Winter Survival 2013 byl zahájen

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Armádní Winter Survival 2013 byl zahájen

Počet shlédnutí: 654

23.1.2013 • Nástupem účastníků a zapálením ohně mistrovství bylo v pondělí 28. ledna 2013 na Ovčárně pod Pradědem v Jeseníkách zahájeno mezinárodní Mistrovství Armády České republiky v zimním přírodním víceboji Winter Survival 2013. Večerního slavnostního zahájení se zúčastnil první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Miroslav Žižka. V dovednostech, jak přežít v zimě v horách, bude soutěžit devatenáct armádních týmů z šesti zemí Evropy.

Do čtyřdenního vytrvalostního závodu, který organizačně zabezpečuje Univerzita obrany v Brně, se zaregistrovalo 12 domácích a 7 zahraničních vojenských družstev. V rámci Armády ČR jsou sedmi družstvy reprezentovány společné síly, vojenské školy vyslaly tři týmy, jedním družstvem jsou zastoupeny síly podpory a Vojenská policie. Ze zahraničí přijeli vojáci z Belgie, Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. Jde o příslušníky německých a rakouských speciálních horských jednotek, belgického praporu Commandos a studenty vojenských akademií z Vroclavi a Liptovského Mikuláše.   
Start disciplíny přesun terénem

Běh na běžkách do vrchu

Výstup na Praděd

Náročná prověrka fyzických a psychických sil začala již odpoledne přesunem v terénu, jehož součástí byl běh na běžkách do vrchu, a to z Velkého Václaváku na Praděd, a následně sjezd z Pradědu po turistické cestě k chatě Barborka. V této hodnocené disciplíně si nejlépe vedli příslušníci Základny munice Týniště nad Orlicí, následováni vojáky ze 73. tankového praporu Přáslavice a příslušníky Vojenské policie. 

Zahajovací ceremoniál 19. ročníku armádního Winter Survivalu

Účastníci mistrovství Winter Survival 2013

Generál Miroslav Žižka hovoří k vojákům

S veškerou vojenskou parádou byl přesně v půl sedmé zahájen otvírací ceremoniál 19. ročníku armádního Winter Survivalu. Slavnostní nástup závodníků a pořadatelů mistrovství se uskutečnil na parkovišti vedle vojenské zotavovny Ovčárna pod Pradědem.
Ke shromážděným účastníkům závodu Winter Survival 2013 promluvil první zástupce náčelníka Generálního štábu AČR generálmajor Miroslav Žižka, který toto zimní přežití označil za prestižní a zároveň nejnáročnější, vojensky zaměřenou sportovní soutěž u nás. „Budete muset prokázat nejen vysokou úroveň schopností a dovedností z oblasti speciální přípravy, ale také pevnou osobní vůli a smysl pro kolektivní spolupráci. I když zvítězit může jen jeden tým, všechna družstva, která dojdou do cíle, se mohou právem cítit vítězi,“ uvedl na adresu vojáků generál Žižka a všem popřál hodně sportovního štěstí.
Zapálení ohně mistrovství
​​
Zahajovací ceremoniál 19. ročníku armádního Winter Survivalu

Generál Miroslav Žižka zahajuje soutěž

Dnes čeká vojáky první část třídenní vytrvalostní etapy spojená s mnohakilometrovými přesuny s veškerou výbavou pro přežití a plněním fyzicky a psychicky náročných disciplín na skalách a v zasněženém terénu.  


 

     Disciplína "Přesun terénem" ​​​





 
Autor: Pavel Pazdera, mluvčí WS 2013, foto: autor a Jiří Pařízek​
   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa