Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Kurzy češtiny pro příslušníky rakouského Bundesheeru

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Kurzy češtiny pro příslušníky rakouského Bundesheeru

Počet shlédnutí: 166

25.1.2013 • V akademickém roce 2011/2012 a 2012/2013 byly v rámci Plánu dvoustranné spolupráce mezi Jazykovým institutem Zemské akademie ve Vídni a Centrem jazykové přípravy UO realizovány dva třítýdenní kurzy českého jazyka pro příslušníky rakouského Bundesheeru. Listopadový kurz se uskutečnil v termínu od 12. do 30. listopadu 2012 a lednový kurz proběhl ve dnech 7. - 25. ledna 2013.

Hlavní náplní kurzů byla výuka českého jazyka zaměřená na tematické okruhy, které korespondovaly se zkouškou NATO 6001 SLP 2 a SLP 3. Vyučující Skupiny ostatních jazyků CJP UO se soustředili na rozvoj všech řečových dovedností, ale vzhledem k preferenci jednotlivých účastníků kurzů, byl hlavní důraz kladen na dovednost mluvení.

Kromě výuky obecného českého jazyka měli rakouští důstojníci možnost studovat českou vojenskou terminologii v rámci probíraných odborných vojenských témat, jejichž výuku zabezpečovali příslušníci Katedry vojenského managementu a taktiky. Vybraná vojenská témata byla ze strany účastníků velmi kladně hodnocena především pro unikátní možnost výměny názorů a zkušeností.


Na názory a dojmy z právě skončeného kurzu jsme se zeptaly šprap. W. Ernsta a šprap. W. Majewského: 

Do jaké míry byl pro Vás tento kurz přínosný?

Velkým přínosem byl pro nás poslech s porozuměním. Bylo to velké opakování slovní zásoby a procvičení konverzace. Ještě nikdy jsme se češtinu neučili takto intenzivně.

V čem jste se dle Vašeho mínění zlepšili?

V poslechu – zvládáme reagovat na různá témata, dále v porozumění a konverzaci.

Co se Vám na kurzu nejvíce líbilo?

Vysoce kvalifikovaní a zdvořilí lektoři, různá a zajímavá témata, střídání lektorů.

Co Vás během kurzu překvapilo?

Např. to, že vyučování trvá 90 minut a že je vše tak dobře zorganizováno.

Máte nějaká doporučení ohledně skladby kurzu, probíraných témat (v obecném/vojenském odborném jazyce)?

Lektoři jsou vysoce kvalifikovaní. Skvělý je nápad pana pplk. Zdeňka Flasara navštívit příště VVP Březina, zajímavé by bylo i navštívit bojovou rotu. Civilní témata byla výborně zvolena, příště by bylo možné některá nahradit vojenskými. Vyučování po obědě není nutné, protože dopoledne je dost náročné, máme styk s jazykem vždy a všude – proto z našeho pohledu nejsou nutné ani domácí úkoly.

 

Závěrem je třeba poděkovat všem, kteří se na výuce i organizaci kurzů podíleli, protože je jejich zásluhou, že výuka byla kvalitní a na vysoké úrovni.

Autorky: Tereza KrupkováIrena Ševčíková

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa