Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Návštěva z Letecké akademie „Henri Coandă“

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Fakulty vojenských technologií

Návštěva z Letecké akademie „Henri Coandă“

Počet shlédnutí: 652

25.1.2013 • Ve dnech 14. - 18. ledna 2013 zavítal na půdu Univerzity obrany prorektor pro vědu a výzkum z rumunské vojenské Letecké akademie „Henri Coandă“ z Brašova pan podplukovník Lary Gherman. Hlavním účelem jeho návštěvy bylo provedení série přednášek v rámci programu ERASMUS na katedře systémů PVO (K-208). 

Přednášky byly zaměřeny na seznámení studentů UO se systémem vzdělávání vojenských studentů leteckých specializací na vojenské letecké akademii v Rumunsku. Studenti měli dále možnost se dozvědět nové informace o struktuře vzdušných sil a zbraňových systémech PVO používaných v rumunských ozbrojených silách.

Kromě přednášek proběhlo v rámci této návštěvy i jednání s prorektorem pro vědeckou a expertní činnost panem plukovníkem prof. Ing. Martinem Mackem, CSc. na téma možností vzájemné spolupráce mezi UO a rumunskou leteckou akademií v oblasti vědy a výzkumu. S děkanem FVT panem plukovníkem doc. Ing. Liborem DRAŽANEM, CSc. se kromě jiného řešila i otázka výměny studentů v rámci programu ERASMUS. V neposlední řadě provedli příslušníci katedry letectva (K-205) ukázku nového simulátoru pro výcvik pilotů, který si mohl pan prorektor i sám prakticky vyzkoušet.

Je možné konstatovat, že setkání bylo přínosné pro obě strany. Přednášky byly shledány zajímavými a přispěly k rozšíření znalostí studentů o systémech PVO jiné zahraniční armády státu NATO. Ze setkání také definitivně vyplynulo, že od 4. března 2013 budou na katedře systémů PVO FVT působit v rámci studijní stáže programu ERASMUS dva studenti specializace PVO z uvedené rumunské letecké akademie, a recipročně bude odeslán student 1. ročníku magisterské nástavby katedry systémů PVO rtn. Bc. Jiří Dvořák na Leteckou akademii „Henri Coandă“ v Rumunsku. Tato nová spolupráce formou studentských stáží bude jistě přínosná a získané znalosti uplatní studenti s úspěchem při svém dalším působení v armádním prostředí.

Autor: Miroslav Šebela​​​

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa