Přeskočit příkazy pásu karet
Přejít k hlavnímu obsahu
Winter Survival 2013 odstartuje v pondělí

Zpravodajský portál Univerzity obrany

 

Aktuality Univerzity obrany

Winter Survival 2013 odstartuje v pondělí

Počet shlédnutí: 491

24.1.2013 • Přes šedesát kilometrů pěšky nebo na lyžích divokou zimní horskou krajinou s veškerou výbavou na zádech, zdolávání umělých překážek, skalních stěn i roklin, nebezpečí zranění a nevyzpytatelné počasí. To je extrémní armádní závod Winter Survival, který v pondělí 28. ledna 2013 odstartuje v Jeseníkách. 

Tento unikátní závod je natolik fyzicky a psychick​y vyčerpávající, že nemá na světě obdoby, a Jeseníky, coby naše nejdivočejší hory, jsou k pořádání takového podniku ideální. Rozlehlé území zatím netrpí masovými nájezdy turistů jako třeba Krkonoše. Proto právě tady ve skrytu neprostupných údolí, lesů a skalnatých úbočí každoročně svádějí vojáci svou čtyřdenní bitvu o vítězství v oficiálním mistrovství české armády v zimním přírodním víceboji.

Závod má svoji mnohaletou tradici, letos to bude již 19. ročník. Pokaždé ho pořádá Univerzita obrany ve spolupráci s Generálním štábem AČR. „V soutěži mohou samozřejmě zvítězit jen ti nejlepší, avšak uznání a obdiv patří všem, kteří náročný závod vůbec dokončí. Pocit, že člověk překoná sám sebe, je jistě nezapomenutelný,“ říká rektor-velitel Univerzity obrany plukovník Bohuslav Přikryl. 

Soutěž je již plně připravena a organizační štáb dolaďuje logistické zabezpečení. Tělocvikáři z Centra tělesné výchovy a sportu Univerzity obrany vytýčili v pohoří Hrubého Jeseníku trasu, o víkendu postaví jednotlivá stanoviště se „survivalovými“ disciplínami a jiné záludnosti pro závodníky. Prostředí nejvyšších moravskoslezských hor organizátory inspiruje k vymýšlení nových, velice zajímavých a většinou velmi náročných disciplín.


Toto mistrovství je pořádáno jednak jako přebor Armády České republiky a jednak jako mezinárodní vojenská soutěž. Letos přijedou armádní týmy z Belgie, Německa, Polska, Rakouska a Slovenska. Celkem půjde o 8 zahraničních družstev, například to jsou příslušníci speciálních horských jednotek z Německa a Rakouska, speciálních sil Commandos z Belgie a studenti vojenských vysokých škol z Polska a Slovenska. 

Univerzitu obrany budou na Winter Survival 2013 reprezentovat dvě družstva, složená ze studentů všech tří fakult. Z Brna to budou četař Jan Jiskra, četař Ondřej Hrubý a desátník Ondřej Maliňák, jako jeden tým. Druhé družstvo, ve složení četař Pavel Smejkal, rotný Václav Mařák a desátník Richard Dvořák, bude z FVZ Hradec Králové.

 

Autor: Pavel Pazde​ra, foto: autor a Jiří Pařízek​​ 

   
© 2021 Univerzita obrany | Kounicova 65, 662 10 Brno, Czech Republic
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Tweetujeme
  • Videokanál Univerzity obrany na Youtube
  • Jsme na Facebooku
  • Webová alba Picasa